eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
hacker stealing data from laptop, close up .
Nyitókép: towfiqu ahamed/Getty Images

Összerezzenhet, ha meglátja, mit tudnak ősztől a windowsos gépek

Adatvédelmi szakemberek figyelmeztettek a képernyőképeket készítő és azokat eltároló első változat problémáira.

A Microsoft a hamarosan piacra kerülő Copilot+ PC-kkel járó újításként, június elején jelentette be a Windows 11 Recall nevű funkcióját. Mint a hwsw.hu összefoglalta, a program öt másodpercenként készít automatikusan képernyőmentést a felhasználó kijelzőjéről annak érdekében, hogy később lekérdezéseket futtathasson a korábbi aktivitásával kapcsolatban, és így a cég szerint „könnyebben visszakereshessen tartalmakat” képeket, szövegeket, annak leírásával, hogy mit keres. Ez viszont azt is jelenti, hogy a funkció kereshet a felhasználók múltbeli tevékenységei között, beleértve a fájljaikat, fényképeiket, e-mailjeit és böngészési előzményeit. Ez pedig

elméletben lehetőséget ad arra, hogy az eszköz többi felhasználója, vagy a hozzá fizikai hozzáférést szerző kiberbűnöző megtekintse és exportálja a rögzített képernyőképeket.

Az adatvédelmi szakértők körében hamar negatív visszhangot kapott a Recall, így végül a Microsoft visszavonta az eszköz elérhetőségét, napokkal azelőtt, hogy szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé tette volna.

Viszont a portál most arról számolt be, hogy a redmondiak októbertől ismét elérhetővé teszik a funkciót egy átdolgozott változatban a Windows Insider programban résztvevők számára. A konkrét változtatásokról egyelőre nem számoltak be. A korábbi ígéretek közt az hangzott el, hogy

  • a képernyőmentéseket tartalmazó adatbázis titkosítást kap és Windows Hello-n keresztüli hitelesítés után lesz csak hozzáférhető és megtekinthető.
  • a funkció alapértelmezetten ki lesz kapcsolva, ellentétben az eredeti elképzeléssel, amikor is alapértelmezett beállításként volt az operációs rendszer része.

Azt az első verzióban is beállíthatták a felhasználók, hogy a Recall-nak milyen jellegű pillanatfelvételek készítésére adnak engedélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×