eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Girl driver being hot during heat wave in car, suffering from hot weather, has problem with a non-working air conditioner, wipes sweat from her forehead with tissue. Summer, heat concept.
Nyitókép: Dima Berlin/Getty Images

Hőségriadó: ilyenkor oda kell figyelni az autóra, nehogy tragédia legyen

Az extrém meleg az autókat is károsíthatja, de néhány apró trükkel csökkenthető a túlmelegedés kockázata.

Szerdára már vörös riasztást adtak ki a magas hőmérséklet miatt, az Origo összeszedte, hogy a hőségben mire kell odafigyelniük az autósoknak:

  • Ha lehetséges, soha ne hagyjuk az autót hosszú ideig közvetlenül a napon, a hő tönkreteheti a belső bőrfelületeket, amelyek elkezdhetnek repedezni, de a napsugarak az autó fényezését és a műanyag alkatrészeit is károsítják.
  • Amikor a szabadban parkolunk, még a tűző napon sem lesz elviselhetetlen forróság az utastérben, ha néhány centiméterre nyitva hagyjuk az autó ablakait. A forró levegő felfelé száll, és a nyitott ablakokon keresztül távozik.
  • Meleg időben emelkedik az abroncsokban lévő nyomás, ami ritka esetekben durrdefektet is okozhat. Minden 10 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés után a gumiabroncsok nyomása 0,1 barral nő még akkor is, ha az autó egy helyben áll.
  • A magas hő csökkenti a motorolaj viszkozitását – elvékonyodik, és kevésbé keni jól az alkatrészeket. Győződjünk meg arról, hogy a motorolaj szintje a nyár folyamán végig megfelelő!
  • Sok autós él abban a hitben, hogy csak a hideg idő befolyásolja az akkumulátor állapotát, pedig a nyári kánikula is jelentős hatással van rá. Extrém hőmérsékleten az akkumulátor elektrolitjai elpárologhatnak, fokozódhat a korrózió és a szulfátképződés.
  • Mielőtt útnak indulnánk, nyissuk ki az összes ajtót és kapcsoljuk be a légkondicionálást, hogy az autó belseje lehűljön.
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×