eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Unsplash

Rémálom a Wizz Air londoni járatán, egy utas videóra is vette

Senkinek sem esett baja a veszélyes természeti jelenségtől, a repülőgép zavartalanul tudta folytatni az útját.

Június 22-én reggel villámcsapás érte a Wizz Air egyik Londonba tartó járatát, amit az egyik utas telefonjával rögzített - írja a hvg.hu.

A videót feltöltő utas azt írta az esetről: "Az az érdekes, hogy a fény és egy kicsi hanghatás volt csak, a repülő zavartalanul folytatta az útját. Előttünk egy utas végighorkolta az utat, fel se riadt erre. Szóval egy kis döcögés volt, semmi más!"

A felvételen látszik, hogy a repülőjárat egy sűrű zivatarfelhőn halad keresztül, majd a dörgés közben látszik, ahogy egy villám telibe találja a gépet.

Mint írják, a villám vélhetően a repülő orrába csapott, és az elektromos töltés egy része a szárnyakon lépett ki. Lassítva látható, ahogy a villám több ponton is áthalad a gépen.

Megjegyzik, kevéssé ismert tény, hogy a villámcsapás nem tartozik a légi közlekedés veszélyes tényezői közé. Amíg egy villámmal való találkozás a földön végzetes lehet, a gépen ülve az utasok sokszor észre sem veszik, mivel a repülő Faraday-kalitkaként működik: a fémből készült géptörzs elvezeti az elektromos töltést, ezzel megvédi a benne utazókat.

A repülő érzékeny műszerei is védve vannak a túlfeszültség ellen, így a villám nem okozhat bennük kárt. Statisztikák szerint egy átlagos repülőgépbe évente egy-két alkalommal belecsap a villám, de ritkák az emiatt keletkező légi incidensek.

@zsom3ditz1 A plane got a lighting strike#fyp #aviation ♬ eredeti hang - zsom3ditz1

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×