eur:
392.41
usd:
362.39
bux:
72081
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Facebook/Országos Mentőszolgálat

Fogták a fejüket a mentősök - hajmeresztő esetekről számoltak be

Érdemes megtanulni az elsősegélynyújtás helyes lépéseit, ahelyett, hogy különböző filmekből és sorozatokból szerzett tudásunkat próbálnánk kamatoztatni baj esetén - üzenték.

Közösségi oldalán hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat arra, hogy a mentők máig számos olyan esettel találkoznak, amikor "a jószándékú segítségnyújtó orvosi diplomáját a Vészhelyzet, vagy a Dr. House nézésével szerezte".

Mint írják, előfordult már, hogy szívószállal próbáltak gégemetszést végrehajtani egy ittas fiatalember ellátása érdekében, de arra is volt példa, hogy egy film hatására az otthoni varrókészlet segítségével szerették volna ellátni egy idős hölgy sebeit (nem meglepő módon az említett beavatkozások egyike sem járt sikerrel). Hasonlóan járt egy húsz év körüli férfi is a napokban, aki labdázás közben sérült meg. Egy barátja felajánlotta a sérültnek, hogy helyrehozza kificamodott vállát, hiszen pontosan tudja hogyan kell csinálni. A perceken át tartó próbálkozással (amely a sérült végtag ütésével, rángatásával és többszöri falhoz lökésével járt) azonban még több sérülést és rengeteg fájdalmat okozott barátjának, így végül inkább mentőt hívtak, akik megvizsgálták, ellátták és stabil állapotban kórházba szállították a férfit.

A segítőkész barát az életmentők kérdésére, hogy mégis honnan szerezte bizonygatott szaktudását, azt válaszolta, hogy a Halálos fegyver című filmből, Mel Gibsontól tanulta az eljárást.

"A fikció maradjon a szórakozásé, valós gyakorlati tudásért pedig gyere el a mentők Hősképzőjére!" - adott tippet az Országos Mentőszolgálat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×