eur:
397.38
usd:
370.78
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Pixabay

Minden eddiginél látványosabb extrát kapnak az autók

A Toyota által kidolgozott eljárással szabadon módosítható az autó színe, ráadásul átfestés helyett elég hozzá némi hő és fény.

Az autókat érintő folyamatos fejlesztések sorában a legújabb dili a karosszéria változtatható színárnyalata, így a habókos megjelenést bármikor formális megjelenésre cserélhetik a tulajdonosok - írja a Vezess.hu.

Eddig a BMW járt élen ezen a téren, a Vision Dee tanulmányon mutatták be a 32 szín megjelenítésére képes karosszériaborítást.

Ennél a megoldásnál ugyanazt az "anyagot" használja a BMW, mint amit az e-könyv-olvasók kijelzője. Ez egy relatíve vastag, körülbelül 1 milliméter vastag fólia, amiben a pigmentek tartalmazó mikrokapszulák elektromosság hatására elfordulnak, megváltoztatva ezzel a színüket.

Ezt a technológiát igyekszik leelőzni a Toyota a saját technológiájával, ami eltérő, és nem is működik gombnyomásra. A japánok által bemutatott megoldással a színváltás nem végezhető el házilag, viszont jóval gyorsabb, költséghatékonyabb és környezetbarátabb opció, mint a lemezek újrafényezése, ráadásul bármikor, tetszőleges gyakorisággal végrehajtható.

Két évig tartott a fejlesztés, idén szabadalmaztatták a technológiát, melynek alapját színváltó pigmenteket tartalmazó festék adja. Ha felmelegítik és különleges lámpákkal besugározzák, képes megváltoztatni a színét.

Az új árnyalat a hőmérséklettől és a fény hullámhosszától függ, azaz kiszámítható és megválasztható.

Ugyan a kivitelezéshez szükséges berendezés még nem létezik, ez a jövőben változhat: akár fixen telepített kamrákban programozzák újra a színt, akár mobil melegítő és besugárzó eszközöket alkalmaznak, a lényeg nem változik.

Mint írják, ahhoz, hogy a technológia sorozatgyártásba kerülhessen, még számtalan kérdést kell megválaszolni, a buktatókat kiküszöbölni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×