eur:
396.92
usd:
369.73
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Betsie Van der Meer/Getty Images

Mostantól már mozgást is felírhatnak receptre a magyar orvosok

Mozgás receptre elnevezéssel indul program, a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: nagyon fontos lenne, hogy az idősebbek is rendszeresen mozogjanak, mert az aktív, egészséges életmóddal számos betegség megelőzhető.

Míg a fiatalok kultúrájának inkább része a rendszeres mozgás és a sport, addig az idősebbek közül idehaza is kevesebben fordítanak erre elég időt. A legtöbb betegség kialakulása életmódváltással megelőzhető lenne, sokan mégis inkább gyógyszereket szednek.

Nemcsak a betegségek kezeléséhez, hanem azok elkerüléséhez is hozzájárulhat az egészséges, aktív életmód – mondta az InfoRádióban Velkey György, az Aktív Magyarország Program keretében működő NETA Bölcsek Tanácsa társelnöke. Hozzátette: a felmérések alapján inkább a fiatalok, illetve a magyar felnőttkorú lakosság egyharmada tartja fontosnak, hogy rendszeresen – hetente legalább néhány órát – mozogjon. A lakosság másik harmada ugyan tudja, hogy kellene valamennyit mozognia, valamint néha próbálkozik is, de kimarad a rendszerszerű testmozgás a mindennapjaiból. A harmadik csoport tagjai pedig egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez egy elég rossz statisztika, ami azonban biztató, hogy a fiatalabb korosztályok sokkal több időt szánnak sportolásra, „az ő kultúrájukban hangsúlyosabban jelen van a rendszeres mozgás”.

Velkey György azonban megjegyezte: nagyon fontos lenne, hogy az idősebbek is rendszeresen mozogjanak. Mint mondta,

ízületi és mozgásszervi betegségek kialakulása is megelőzhető az aktív életmóddal, megfelelő edzettségi állapottal.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett az elhízás és a cukorbetegség okozza a halálozások túlnyomó többségét, ezért ezek megelőzése érdekében azt ajánlja, hogy hetente legalább három-négy napon vezessünk be valamilyen aktív mozgásformát az életünkbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb nyári mese

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×