eur:
396.5
usd:
370.75
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Getty Images/ Ernesto r. Ageitos

Hatékony fegyvert adnak a lakosság kezébe a szúnyogok ellen

A szúnyogok elleni harcban nem feltétlenül kell a kemikáliákhoz folyamodni.

Sok helyen már vegyszermentes – környezetkímélő és emberbarát – szúnyogirtó tablettát osztanak a lakosságnak, hogy megmutassák: a szúnyogok elleni harcban nem feltétlenül kell a kemikáliákhoz folyamodni – írja a duol.hu.

A dunaújvárosi hírportál cikke szerint a környezetbarát szúnyogirtó-tabletták alkalmazásával jól működő megoldást kaphatnak a magánszemélyek, de akár a települések önkormányzatai is, amely itt a Duna partján fontos szempont nyáron a szúnyogok elleni védekezésben. Így kémiai nagyágyúk nélkül is le lehet győzni a szúnyogok ellen, ezzel pedig a vegyszer alapú rovarirtó szerek használatát hatékonyan lehet csökkenteni.

Mint írják, a tabletta hatóanyagát 1976-ban fedezte fel Yoel Margalit. A szakértők szerint egy olyan természetes megoldásról van szó ahol a baktérium fehérjekristályokat és endotoxinokat képez. Ezzel a szúnyoglárvák bélfalában található speciális receptorokhoz kötődnek, és felborítják a bélsejtek ion-háztartását, ami a lárvák pusztulásához vezet.

Egyetlen tabletta akár 300 liternyi esővíz vagy 10 négyzetméternyi vízfelület szúnyoglárva-mentesítésére elegendő.

A tabletta könnyen feloldható vízben, ezt a kezelt vizet permetezéshez és öntözésre is lehet használni. A cikk szerint az a módszer már számos helyen bebizonyította hatékonyságát a világ különböző részein, például Németországban és Dél-Amerikában is a foci-vb előtt.

Az akció nem csupán a szúnyogok elleni harcot célozza meg, hanem arra is ösztönzi az embereket, hogy gondoljanak környezetük védelmére és keressenek megoldásokat, amelyek egyszerre hatékonyak és környezetbarátak – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×