eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: YouTube/Boom Supersonic

Már szűzrepülése volt a hangnál jóval sebesebben hasító utasszállítónak - videó

Sikeres volt a beszédes nevű Boom Supersonic cég által fejlesztett XB-1 kicsinyített változatának szűzrepülése.

Először emelkedett a levegőbe az XB-1 „Baby Boom” a kaliforniai Mojave sivatagban néhány napja. A Boom Supersonic deklarált célja, hogy a hangsebességnél gyorsabban haladó Concorde-ok nyomába lépjen, egyben fenntartható alternatívája legyen az egykori legendának.

A Boom Overture nevű szuperszonikus utasszállító repülőgép kicsinyített technológiademonstrátora a tesztrepülés összes előre meghatározott célját teljesítette – írta az Airportal a vállalat minapi bejelentése alapján. Az XB-1-es 7120 láb (2170 méter) magasságot és 238 csomós (441 km/h) sebességet ért el Bill "Doc" Shoemaker vezető berepülőpilóta irányításával.

A teljes egészében karbon-kompozit anyagokból megépült XB-1-es még 2020-ban készült el, a demonstrátor tesztelése és a tapasztalatok összegyűjtése fontos állomás a tervezett szuperszonikus utasszállító projektjében.

A Concorde, köszönhetően a 2,02 Mach-os utazósebességének (körülbelül 2500 km/h, a hangsebesség kétszeresénél picit több) olyan rekordokat tart, mint például a London és New York között 2 óra 52 perc 59 másodperces repülési idő. Ezt a Boom Overture nem akarja túlszárnyalni: 65-80 utasát a hangsebesség 1,7-szeresével (Mach 1,7) szállítaná a tengerek és óceánok felett. Teljes hasznos terheléssel hatótávolsága 4250 tengeri mérföld (7871 km) lenne.

A nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás érdekében teljes mértékben fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) üzemelhet majd. További "finomítás" a Concorde-hoz képest, hogy az Overture négy hajtóművet kapna - felszálláskor és emelkedéskor ezekre így egyenként kisebb teljesítmény jutna, vagyis halkabb lehetne, mint az amúgy igencsak zajos Concorde. (Mint ismert, a hangsebességet a szuperszonikus gépek csak lakatlan területek, leginkább tengerek fölött léphetik át.)

Ilyen hangja volt a Concorde-oknak a londoni Heathrow repülőtértől mintegy másfél kilométerre, leszálláskor:

És ilyen egy kicsit közelebbről - még egyes autók riasztói is megszólaltak tőle:

A hvg.hu azt írta: 2021-ben a United Airlines már jelezte, hogy 15 szuperszonikus repülőgépet vásárol Boomtól, később pedig továbbiak beszerzését tervezi. A The Washington Post szerint a repülőgépet, amely végül az Overture nevet viseli majd, 2029-ben mutathatja be a vállalat.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×