Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a sroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni - írta a hvg.hu.
A Sydney Egyetem kutatói nemrég 23, a növényekben gyakran előforduló vegyületen végeztek laboratóriumi vizsgálatot, hogy kiderüljön, azok mennyire kötődnek a vérlemezkékhez.
A kutatók arra jutottak, hogy a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, például a karfiolban és a brokkoliban előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik.
- A vegyület egy ideje már kiemelt figyelmet kap tudományos körökben a rák megelőzésében, valamint
- a koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt.
- Az SFN molekuláris szintű hatásának alapos elemzése most kimutatta, hogy képes lassítani a vérlemezkék csomósodását is és gátolni a vérrögképződést egy meghatározott fehérje aktivitásának módosítása révén.
A szakemberek szerint emiatt akár megelőző szerként is használható olyan embereknél, akiknél magas a stroke kialakulásának kockázata. A vizsgálat eredményét az ACS Central Science című tudományos lapban publikálták.