eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Motofish Images

Talán megsem olyan jó ötlet a 4 napos munkahét

A rövidített munkahét kétélű fegyver lehet - legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatásból.

Az amerikai munkavállalók 77 százaléka gondolja úgy, hogy egyértelműen pozitív hatással lenne a munkahelyi jólétére, ha heti feladatait 4 nap alatt végezhetné el (azaz egyel kevesebb napot kellene egy héten dolgoznia) – derült ki a Gallup nevű amerikai közvéleménykutató és tanácsadó cég, valamint a Bentley Egyetem közös, összesen 5500 ember megkérdezésével készült felmérésből. A tanulmány a CNN cikke alapján a penzcentrum.hu ismerteti

A felmérés szerint a rövidebb munkahét azonban nem minden esetben fejt ki olyan hatást, mint amit előzetesen várnánk tőle, mert nagyon sok múlik a négy nap beosztásán, a munkavégzés helyén és az egyéni munkastíluson is.

A Gallup szerint a megkérdezett munkavállalók 84 százaléka heti 5 napos munkarendben dolgozik, míg 8 százalékuk hetente csak 4 napot tölt munkával. Utóbbi csoportnak ugyanakkor hiába tart rövidebb ideig a heti kötelező munka, mégsem számoltak be szignifikánsan magasabb jóléti szintről a munkaidejük kapcsán, sőt a kiégés is nagyobb arányban volt jelen az életükben.

Ennek oka valószínűleg az, hogy

a 4 napos munkahét csak bizonyos embereknek és munkakörökben lehet jó megoldás,

más esetekben azonban könnyen problémát okozhat - hívta fel a figyelmet Jim Harter, a Gallup vezető munkatársa, aki ezen állítását korábbi tanulmányokra alapozza. A kiégéssel kapcsolatban elmondta: ez egy általános munkahelyi probléma, ami fokozottabban jelenik meg azoknál,

akiket a munkaadójuk arra kényszerít, hogy 4 napba sűrítsék bele az összes munkájukat.

A kiégéssel kapcsolatban elmondta: ez egy általános munkahelyi probléma, ami fokozottabban jelenik meg azoknál, akiket a munkaadójuk arra kényszerít, hogy 4 napba sűrítsék bele az összes munkájukat.

A munkavállalók jólétét lehet javítani azzal is, hogy a munkanapon túli munkavégzést korlátozzák a dolgozók számára, hogy a helyén tudják kezelni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Ez segíthet a munkavállalók teljesítményének optimalizálásában is, növelheti a munkahelyi elégedettséget, valamint az elkötelezettséget.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×