Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Nyitókép: Unsplash.com

Betegséget okozhat, ha ezeket az ételeket rendszeresen eszi

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentősen növelik fej- és nyaktájéki rák kialakulását, és nagyobb eséllyel kapnak nyelőcső-adenokarcinómát is akik ezekből sokat esznek egy tanulmány szerint.

A CNN közölte azt a tanulmányt, amely arról szól, hogy a nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása növelheti az emésztőrendszer rákos megbetegedés (például száj-, torok- és nyelőcsőrák) kialakulását.

A penzcentrum.hu által közreadott írás szerint akik 10 százalékkal több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, összesen

23 százalékkal növelték a fej- és nyaktájéki rák kialakulásának kockázatát,

míg 24 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak nyelőcső-adenokarcinómát. (Utóbbi egy olyan rákfajta, ami a szervek belsejét borító mirigyekben alakul ki.)

Idézik dr. Helen Croker, a tanulmányt finanszírozó World Cancer Research Fund International igazgatóhelyettesét aki úgy fogalmaz: "a tanulmány a bizonyítékul szolgál arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákkockázat között összefüggés van.

A következő élelmiszerek tartoznak ebbe a körbe.

  • üdítők,
  • chipsek,
  • csomagolt levesek,
  • fagylaltok

"Ezekkel az a gond, hogy olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket „konyhákban soha vagy csak nagyon ritkán használnak. Esetleg az olyan adalékanyagok csoportjait értjük alatta, amelyeknek az a funkciója, hogy a végterméket ízletesebbé és vonzóbbá tegyék" – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

A magyar lap emlékezetet arra is, hogy egy 2022. augusztusi felmérés szerint például az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen növeli a férfiaknál a vastagbélrák kockázatát, míg fogyasztásuk mindkét nem esetében növeli a szívbetegségek kialakulásának, valamint a korai elhalálozás lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 7. 05:36
×
×
×
×