A Columbia Egyetem mérnökeinek sikerült hét alapanyagból - nem vicc - sajttortát nyomtatni 3D-nyomtatási technikával.
Az édesség összetevői, amelyeket egymásra rétegeztek:
- graham keksz
- mogyoróvaj
- Nutella
- banánpüré
- eperlekvár
- cseresznyeöntet
- cukormáz.
A nyomtatóhoz egy kék lézer is csatlakozik, ami szükség esetén megsüti a különböző rétegeket.
A beszámoló szerint eleinte sokat küzdöttek a technikával, mert csak szétfolyó halmokat kaptak eredményül - a képen is látható eredmény már jónak számít.
Az ígéretek szerint a nyomtató ennél jóval többet is tud - írja a Telex a The Guardianre hivatkozva: jöhet a csirke, a marhahús, a zöldség és a sajt nyomtatása.
Duane Mellor dietetikus viszont máris talált egy ellenérvet a nyomtatott ételekkel szemben. Attól tart, hogy az ételek pasztásítása, pürésítése miatt értékes rostok vagy növényi szövetek tűnnek el az ételekből, és kisebb lesz a vitamin- vagy ásványianyag-tartalmuk.
Haszonként azt remélik, hogy könnyebb lesz szabályozni a kalóriabevitelt, és a formatervezés is meghonosodik a konyhaművészetben.
Egy dietetikus véleménye szerint azonban a rostok és a növényi szövetek így kivesznek a táplálkozásból, ugyanígy a vitamin- és az ásványianyag-tartalom.