eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Getty Images/ Sean Justice

Kényszeres vásárlás: veszélyes függőség támad

Egy friss felmérés szerint megdöbbentő a vásárlások visszaviteli aránya, ami a tudatos vásárlói magatartás hiányát mutatja.

Mindenkivel előfordult már, hogy túlköltekezett vagy olyan terméket is megvásárolt, amit eredetileg nem is tervezett. Felelős fogyasztói szokásokról nem beszélhetünk anélkül, hogy szóba ne kerülnének a vásárlás mögött húzódó lélektani folyamatok.

"Sokszor csak utólag szembesültünk vele, hogy valójában mégsem kellett volna, és inkább valami olyasmi csábított minket a vásárlásra, hogy unatkoztunk, rossz kedvünk volt, szerettük volna magunkat egy kicsit felvidítani" – mondta az InfoRádiónak Herendi Kata pszichológus.

Emiatt vagyunk nagyon sokszor elégedetlenek is vásárlással vagy a karácsonnyal. A Publicis Groupe kutatása szerint a Black Friday tipikusan az az időszak, amikor a tapasztalatokkal és a megvásárolt termékekkel sem vagyunk elégedettek, és ezeknek akár hat százalékát vissza is visszük.

A túlzásba vitt vásárlás mellett fontos említést tenni az úgynevezett kényszeres vásárlásról is, ami a viselkedési függőségek egy formája. Herendi Kata szerint ha ez már probléma, fontos tudatosítanunk, racionálisan végiggondolnunk, hogy miként állunk anyagilag, hajlamosak vagyunk-e túlköltekezni, olyan darabokat felhalmozni, amiket valójában nem használunk.

Ha arra a következtetésre jutunk, hogy nem biztos, hogy egyedül meg tudnánk oldani a problémát, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Mindenek előtt azt kell elkerülni, hogy a kihasználatlanul tornyosuló holmik nyomasszanak minket, ezért fontos arra törekedni, hogy csak olyan dolgokkal vegyük magunkat körül, amelyek valóban illenek ahhoz, akik vagyunk – vélekedett a pszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×