eur:
394.9
usd:
367.72
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
A woman carrying boxes whilst moving home
Nyitókép: Getty Images/ 10'000 Hours

A rezsiszámla fontosabb a lakásvásárlóknak, mint a szobák száma

Meglepő, de az energiahatékonyság még így sem került be az öt legfontosabb lakásválasztási szempont közé.

Az energiaárak elszabadulása miatt a lakásvásárlásra készülők nagyjából kétharmada fontosnak tartja az energiahatékonyságot a leendő új otthona kiválasztásakor – derül ki az otpotthon.hu közleményéből.

Az OTP Bank és az otpotthon.hu kutatása szerint 100-ból kilencen nem foglalkoznak különösebben ezzel a kérdéssel, továbbá heten bíznak abban, hogy az esetleges hiányosságok némi felújítással felszámolhatóak, 18-an pedig úgy vannak vele, hogy ez nem tartja vissza őket a vásárlástól, ha egyébként az ingatlan megfelel a többi elvárásuknak.

Az energiahatékonyság az idősebb korosztályok számára különösen fontos szempont.

Ez azt mutathatja, hogy leginkább ők szenvedik meg az energiaköltségek elszabadulását és keresnek olcsóbban, gazdaságosabban fenntartható lakásokat, házakat.

A fővárosiak és a felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadók körében szintén kiemelt helyen szerepel ez az elvárás az új otthon kiválasztásakor. "Az alacsony rezsi kifejezés továbbra is népszerű, tavaly augusztus óta folyamatosan növekszik az erre irányuló szabad szavas keresések száma. A napelemek és egyéb energiahatékonysággal kapcsolatos kifejezésekre viszont ezzel ellentétes, csökkenő trend figyelhető meg" – mondja Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Bár energiahatékonyság a válaszadók többségének fontos, mégsem ez a meghatározó szempont az új otthon kiválasztásánál. A megkérdezettek körében sorrendben a következők a legfontosabbak:

  1. az ingatlan elhelyezkedése
  2. ára,
  3. típusa (lakás, ház, építési telek stb.),
  4. alapterülete,
  5. állapota, ami lehet felújított vagy felújítást igénylő.

Csak ez után jelenik meg a szempontok fontossági listáján a szigetelés, majd az energiafelhasználás és ezzel együtt a várható rezsiköltség, megelőzve a szobák számát. A válaszokból az is kiderült, hogy az ár és az ingatlan típusa mellett az energiafelhasználás és az rezsiszámla is azok közé az elvárások közé tartozik, amelyekből a vásárlók a legkevésbé hajlandóak engedni. Inkább a kiszemelt ingatlan alapterületében kötnek kompromisszumot, jobban mondva adnak le eredeti igényeikből.

Az InfoRádió Lipták Zsuzsát, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetőjét kérdezte a témában. Az interjú alább meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×