eur:
394.93
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Elkezdődött a visszaesés: csaknem feleannyi az érdeklődő az ingatlanpiacon

A keresések és az érdeklődések száma is 30-40 százalékkal visszaesett az elmúlt hónapokban, így a hirdetők arra kényszerülnek, hogy módosítsák az eladásra kínált ingatlan irányárát.

"Elsősorban azt látjuk az otpotthon.hu portálnál, hogy mekkora az érdeklődés a meghirdetett ingatlanok iránt. Azt gondoljuk, hogy az ingatlanérdeklődést a lakosság finanszírozási lehetőségei határozzák meg, ami a jelenlegi környezetben erőteljesen szűkült" – állapította meg az InfoRádióban Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezető igazgatója.

Ennek oka, hogy a magas infláció csökkentette a megtakarítási potenciált, másrészt magasak a hitelkamatok, így a hitelek költsége is növekedett.

Lipták Zsuzsa szerint a portálon az ingatlankereséseknek száma 30 százalékkal csökkent, de jól mutatja visszaesést, hogy az ingatlanérdeklődések száma 40 százalékkal visszaesett. Ez alapján kijelenthető, hogy

az ingatlanérdeklődések csaknem fele eltűnt a piacról.

A szakértő megjegyezte: a keresések visszaesése a tranzakciók számára is hatással lesz.

A portálon meghirdetett 158 ezer hirdetés alapján egyértelműen látszik, hogy az árnövekedés megállt, és a hirdetések 80 százalékánál még nem volt ármódosítás. Ugyanakkor a hirdetések 20 százalékánál változtattak, ennek 90 százaléka a csökkenés irányába mutat. Ez az egész országban tapasztalható, viszont nem minden ingatlantípusra jellemző: az újépítésű ingatlanoknál vagy hirdetéseknél továbbra is stagnálás, sőt enyhe emelkedés van. A csökkenést leginkább a paneleknél és családi házaknál tapasztalják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×