eur:
393.05
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Cropped shot of young Asian businesswoman taking a break in urban park surrounded by green plants in the city, scrolling on smartphone while enjoying some fresh air in the middle of a busy work day
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Tovább bírhatják az okostelefonok, ha valósággá válik ez a jogszabály

Zajlik az előkészítés. Ha ez hatályba lép az EU területén, akkor az okostelefon- és tabletgyártóknak a jelenleginél szigorúbb feltételek mellett kell támogatást nyújtaniuk a készülékeikhez.

A készülék piacra dobásától számítva legalább öt évig biztosítaniuk kellene a gyártóknak a legfontosabb cserealkatrészeket az összes általuk forgalmazott okostelefonhoz és tablethez az Európai Bizottság új jogszabálytervezete értelmében.

A több mint két éve készülő jogszabályt még idén véglegesítheti a bizottság, ezzel az egységes töltőcsatlakozó-szabványt előíró határozat után újabb, szigorúbb szabályozás léphet hatályba a nemzetközösség tagállamain belül forgalomba hozott eszközökre - írja a hwsw.hu.

  • A hatályba lépés utáni évből a gyártóknak 15 alkatrésztípust, illetve alkatrészcsaládot kellene biztosítaniuk a javítószolgálatok részére. Ilyen alkatrész lenne a akkumulátor, a hátlap, a kijelző, az előlapi és hátlapi kamerák, a töltő- és audiocsatlakozók. Hajlítható kijelzős eszközöknél a zsanérmechanika és a speciális képernyővédő fólia.
  • Meghatározott számú cserealkatrészt közvetlenül a fogyasztók számára is elérhetővé kell tenni (például a csereakkumulátorokat) a fent jelölt, ötéves időintervallumon belül.

A bizottság a fentiek mellett az okostelefonoknál és tableteknél is kötelezővé tenné a nagyobb háztartási eszközök mintájára az energiacímke-jelölést. Ezen termékspecifikus elemként szerepelne a várható akkumulátor-élettartam, a víz- és porállóság, illetve a készülék esésekkel, leejtésekkel szembeni mechanikai ellenállóképessége.

Az elkészült jogszabálytervezet szeptember 28-ig nyilvánosan véleményezhető, a beérkezett javaslatok és vélemények összegzését követően a végleges szöveget az év végéig készíti el az EU végrehajtó szerve.

A hatályba lépés várható ideje 2024, az előírásokat (az egységes töltőkre vonatkozókkal együtt) 2024-től kellene majd betartaniuk a gyártóknak és a szervizeknek.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×