eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Italian coffee capsules or coffee pods on wood background
Nyitókép: Vlad Fishman / Getty

Kockázatos vegyület van a kávéban

Mit kell tudni az akrilamidról?

A kereskedelmi forgalomban kapható kapszulás kávékról készített elemzést Schmidt Noémi, a Nébih Analitikai Nemzeti Referencia Laboratóriumának munkatársa, a bennük lévő, egészségileg kockázatos akrilamidot vizsgálva.

Az akrilamid kis molekulasúlyú, szagtalan, szilárd, fehér színű vegyület, amely vízben és szerves oldószerekben egyaránt jól oldódik. Az akrilamidot az 1950-es évektől kezdve számos ipari eljárás során alkalmazzák, például poliakrilamidok gyártásához, amelyeket többek között vízoldható sűrítőanyagként használnak fel. Tudható még róla, hogy e vegyület emberi idegméreg, amelyet a Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) a 2A csoportba (valószínű emberi rákkeltő) sorolt.

A Swedish National Food Administration 2002-ben írt egy felfedezésről, amely szerint a burgonyában és a gabonafélékben nagy mennyiségben előforduló aminosav, az aszparagin hatására, valamint a magas szénhidrát-tartalmú, hőkezelt élelmiszerekben átalakulási termékként akrilamid képződik, így az kimutathatóvá válik a különböző snackekben, a burgonya chipsekben, a kenyérfélékben, a gabonatermékekben és a kávéban is.

A kávé akrilamidtartalma a pörkölés során alakul ki, a kezdeti szakaszban keletkezik a legnagyobb mennyiségben, majd a folyamat végéhez közeledve csökken. A teljes pörkölési folyamat során a keletkező akrilamid több mint 95 százaléka elbomlik – vagyis a rövidebb pörkölési ciklusú, világos pörkölésű kávék akrilamidtartalma magasabb, mint a sötét pörkölésű szemeké.

A mostani mérések igazolták, hogy őrölt kávék akrilamidtartalma átlagosan magasabb, vagy esetenként hasonló volt, mint a lefőzött kávéké, az eredmények közötti különbség azonban nem volt szignifikáns.

Kiderült az is, hogy

  • a lefőzött kávék és azok őrölt párjaik között egyik kávégép esetén sem volt jelentős különbség az akrilamid mennyiségében.
  • A világos pörkölésű minták magasabb vagy hasonló mennyiségű akrilamidtartalmat eredményeztek, mint a sötét pörkölésűek.
  • A koffeintartalmú és a koffeinmentes kávéminták között nem volt jelentős különbség.

A teljes cikk elolvasható WESSLING Tudásközpont szerkesztésében és kiadásában megjelenő Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklap oldalán.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×