eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels.com

Ennyit még nem fizettek egy Boldog karácsonyt-üzenetért

Elkelt a világ első SMS üzenete.

Digitális műtárgyként 107 ezer euróért (40 millió forint) kelt el a világ első rövid szöveges üzenete (SMS) egy keddi franciaországi árverésen.

"Merry Christmas" (Boldog karácsonyt) - áll az üzenetben, amelyet 1992. december 3-án továbbítottak a Vodafone hálózatán keresztül. A karácsonyi jókívánság sikeresen megérkezett a címzetthez, Richard Jarvishoz, a vállalat egy alkalmazottjához. Ez volt a világ első SMS-e (Short Message Service).

A világ első SMS-ét nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT), karitatív célból bocsátották áruba árverésre a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben rendezett online árverésen. Az ős-SMS a reméltnél valamivel kevesebbért talált gazdára, mivel az Aguttes aukciósház 100 és 200 ezer euró közti leütéssel számolt.

Az egyelőre meg nem nevezett vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára.

Mivel Franciaországban törvényesen nem lehet eladni tárgyiasult formában nem létező javakat, a győztes licitáló egy digitális képkeretbe applikálva kézbe vehető módon is megkapta a kommunikációs protokoll másolatát.

"Az összes üzenetküldő szolgáltatás origója kerül kalapács alá. Ezzel az aukcióval két évszázad úttörő szellemét egyesítjük. A világ első SMS-ét örökítjük meg blokkláncban, és az arról szóló jó hírt NFT-ként hirdetjük meg árverésen" - idézte még az aukció előtt egy céges közlemény Amanda Nelsont, Vodafone Magyarország vezérigazgatóját.

A távközlési szolgáltató a digitális műtárgy értékesítéséből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×