eur:
394.59
usd:
354.59
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána
Olvadó jégtáblák a Balatonban Siófoknál 2018. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Így áll most a Balaton jegesedése

Gyorsul a tó lehűlése, egyelőre nem tudni, milyen vastag lesz a jég.

A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer/órás erősséget, egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

A meteorológus kifejtette: az észak-északnyugat felől érkező viharos erejű széllökések és a Balaton magas vízállása miatt főként a déli-délnyugati partrészeken lehet számítani arra, hogy a kicsapódó víz ráfagy a kövekre, padokra, sétányokra.

Arról is beszámolt, hogy jelenleg még plusz 1,6 Celsius fokos a víz hőmérséklete, de a szél miatt gyorsul a lehűlése. A kitartó hidegben hétvégén már a nyílt vízen is megjelenik majd a jég. A szél miatt várhatóan töredezetten fagy be a tó felszíne, egyelőre nem tudni, milyen vastag lesz a jég - tette hozzá.

A vizugy.hu adatai szerint a Balaton átlagos vízszintje csütörtök reggel 121 centiméter volt. (Ez csaknem 10 centiméterrel meghaladja a februári időszakra meghatározott üzemi vízszintmaximumot). Az erős szél miatt a délelőtti órákban a déli parti Balatonmáriafürdőn 133, Fonyódon 129 centiméteres vízállást is mértek. A Sió-zsilipen két hete tart a víz leeresztése, amelynek intenzitását szerda óta növelték. Jelenleg másodpercenként 20 köbméternyi vizet engednek le a Balatonból a Sióba.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×