eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Íme a leggyakoribb hibák, amik karácsonykor tüzet okoznak

Télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, ez karácsonykor akár a negyvenet is eléri - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, arra hívva fel a figyelmet, hogy a legtöbb karácsonyi tüzet gyertyák, mécsesek okozzák.

Idén már több adventi koszorú és hangulatgyertya okozott nagyobb lakástüzet. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, a leégő gyertyától lángra kaphat a koszorú is, ezért közleményükben a katasztrófavédők azt tanácsolták, hogy inkább ne is gyújtsa meg senki a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét. A gyertyák és az adventi koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, ami meggyulladhat, és ne hagyják ott az égő gyertyákat.

Gyenge minőségű, piacon, aluljáróban, csomagtartóból vásárolt fényfüzért senki se használjon, a szabadba pedig csak kültéri fényfüzért helyezzenek ki.

A fényfüzér vezetéke ne kerüljön bútorok lába alá, mert a megtörésnél, kidörzsölődésnél zárlat miatt tűz keletkezhet,

és ugyancsak tűzveszélyesek az eldeformálódott, megolvadt vezetékek vagy hosszabbítók is. Azt kérték: éjszakára mindenki húzza ki a fényfüzér csatlakozóját a konnektorból.

Szintén tűzveszélyes a karácsonyfára tett égő gyertya vagy csillagszóró, mert a novemberben kivágott, kiszáradt karácsonyfa könnyen meggyullad. Fontos az is, hogy a karácsonyfa és a fűtőeszközök között legalább másfél méter legyen, de a legjobb, ha egyméteres körben semmi más sincs a fa körül.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy sok karácsonyi tűz a konyhában keletkezik. Ilyenkor a meggyulladt olajat senki ne vízzel próbálja eloltani, hanem tegyenek az edényre fedőt és kapcsolják ki a tűzhelyet.

A sütőben meggyulladt ételnél is először a sütőt kell kikapcsolni és megvárni, míg elalszik az odaégett étel tüze.

Tanácsolták továbbá, hogy a kandalló begyújtásához senki se használjon benzint, gázolajat vagy hígítót, és a tüzelőt se a berendezés mellett tárolják.

A nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszközöknél - ha azok nem kapnak elég levegőt - szén-monoxid keletkezhet, ezért ha ilyen berendezések mellett otthon többen fejfájásra, hányingerre panaszkodnak, azonnal hívni kell a 112-es segélyhívót.

A katasztrófavédelem a közlekedési balesetek megelőzésére és a téli útviszonyok szerinti közlekedésre kérte azokat, akik távolabb élő rokonaikhoz kelnek útra.

Arra az esetre, ha valamiképp mégis baj történne, közölték: szenteste és karácsony mindkét napján az év más időszakaihoz hasonlóan országszerte csaknem kétezer tűzoltó van szolgálatban mintegy ötszáz járművel.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×