eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Fényes nappal ugrott ki a szarvas az útra, esélye sem volt az autósnak

Egy kifejlett gímbika súlya elérheti a 250 kilogrammot, így nem csak a gépjárműben okozhat komoly kárt, hanem az autósok testi épségében is.

A mostani időszakban sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye – figyelmeztet a rendőrség. Most zajlik a szarvasbőgés, azaz a szarvasok násza. Ilyenkor lakott területen kívül szinte bárhol, akár nappal is keresztezheti az úttestet egy vad - figyelmeztet a rendőrség.

Szeptember 15-én a nyugati elkerülőn, fényes nappal ugrott a gímbika az úttestre, a sofőr nem tudta elkerülni az ütközést. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a most is zajló szarvasbőgés idején az állatok jóval aktívabbak, kevésbé óvatosak, így gyakrabban keresztezhetik az úttestet - írja a Hírbalaton.

A portál idézi Takács Tivadart, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy ha valaki egyetlen vadat lát az úton vagy mellette, az sámítson többre is, hiszen az állatok általában csoportokba verődnek és kiszámíthatatlanul viselkednek, a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet. Ha féktávolságon belül észleljük a vadat, akkor erőteljesen fékezzünk és használjuk a jármű hangjelzését.

Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekedtünk.

Ha tehetjük, szereljünk vadriasztó sípot járművünkre.”

A rendőrség azt tanácsolja, hogyha bekövetkezett az ütközés, álljunk meg biztonságos helyen, használjuk az elakadásjelző és láthatósági eszközöket. A balesetet a rendőrségnek kell bejelenteni, amennyiben a vad még él, akkor kellő biztonsággal értesíteni kell a többi járművezetőt, hogy ne következhessen be újabb baleset.

A szarvasok násza szeptembertől október végéig tart.

A bőgéskor sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye. Lakott területen kívül szinte bárhol lehet találkozni a gímekkel, akik jóval aktívabbak és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre. A rendőrség figyelmeztet, hogy a táblával is jelzett, potenciálisan veszélyeztetett szakaszokon különösen fontos a sebesség helyes megválasztása – idézi a Hírbalaton a Keszthelyi TV híradását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×