eur:
395.32
usd:
368.25
bux:
71698.79
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: https://www.facebook.com/pg/orszagos.kektura

A Bél, az Őr és a Pes várja, hogy megmásszák - Hétvégi túraajánló

Egy geológiai csoda, egy idilli zsákfalu, egy játékot formázó kilátó, és további szép tájak, ahol könnyű betartani a másfél méteres távolságot - túraajánlatok hétvégi kirándulóknak.

A Bükkben három kő, a Bél, az Őr és a Pes várja, hogy megmásszák. Bélapátfalváról induljanak el. Nézzék meg az 1232-ben alapított ciszterci apátságot, amelynek temploma romantikus építészeti műfajának egyetlen magyarországi túlélője. Az említett magaslatok meghódítása után a Kerek-rét-főt megkerülve ereszkedhetnek le a Kelemen-széke alatti katonasírok felé, majd a Gyári-tó felé fordulva visszajuthatnak a kiindulási pontjukra. A Kelemen-széke egykoron a Bükk második legnagyobb erődített települése volt.

Már időszámításunk előtt 5500-ban, a középső neolitikumban is éltek itt emberek.

A Pilisben a Zajnát-hegyekben kirándulhatnak egy jót. Ezt a területet Kopárosnak is nevezik az 1927-ben végzett úgynevezett kopárfásítás emlékére. Ennek az erdőművelési eljárásnak Dévényi Antal volt a mestere. Róla egy kilátót neveztek el a Piliscsaba határában lévő, 447 méter magas Nagy-Kopasz tetején. Érdekes épület: 11,5 méter magas és a jenga nevű népszerű fajáték formája alapján tervezték meg.

Vagy menjenek el Gömörszőlősre!

Ez egy Borsod megyei zsákfalu, és könnyű lesz tartani a másfél méteres távolságot, mert mindössze 90-en lakják. Ennek ellenére van híres szülötte: itt látta meg a napvilágot Várady Béla.válogatott labdarúgó, a Vasas egykori kiváló támadója. A Keleméri-patak völgyében szerényen meghúzódó Gömörszőlősről a Putnoki-dombság lankáit fedezhetik fel.

A kékzúrázóknak Vas megyében, a Kemenesháton a Hosszúpereszteg – Tomaji-erdő – Káld – Hidegkúti vadászlak – Rózsáskerti erdészház – Gérce – Sitke – Hercseg-hegy útvonal teljesítését ajánlom. Sitkén nézzék meg a kápolnát - a felújítását nem más szervezte meg, mint a zenész Balázs Fecó, aki erre a célra kulturális egyesületet alapított a községben.

Az úrkúti őskarsztot már látták?

Ajkától 10 kilométerre, a Bakony déli részén, a Csárda-hegyen találják meg ezt a páratlan geológiai csodát. Egy katlant képzeljenek el, ahol a mangánérc kitermelésével feltárultak a jura kor 100 millió éves sziklái. Vagy inkább ne képzeljék el, hanem nézzék meg. Egy lépcsős tanösvényen biztonságosan bejárható. Hasonló élménnyel kecsegtet Zemplénben a Megyerhegyi-tengerszem, a Balatonnál pedig Balatonfüredről a Noszlopy-forrás és az Apáti templomrom, valamint a Csúcs hegy, a Hálóeresztő és a Kőtár érintésével Tihanyba, a hajóállomáshoz gyalogolhatnak el.

A Vértesben Gánt környékén érdemes eltölteni egy szép napot. Itt egykor bauxitot bányásztak, most a térség népszerű turisztikai célpontja. Van ott egy bányamúzeum, és ha már Gömörszőlős esetében megemlítettem Várady Bélát, akkor Gánthoz érve nem hagyhatom ki, hogy itt meg Göröcs János válogatott labdarúgó, az Újpesti Dózsa örökös bajnoka született.

Teljesítménytúrák gyaloglóknak és kerékpárosoknak

Ezen a hétvégén rendezik meg a Popey 35-öt, a Koppány 30-at, a Papucs-hegy 30-at, a Taipei 29-et, a Csicsó 20-at. a Decathlon-Pitét, a Budai sárgát, a Nagykovácsi kilátásokat, a VIII. Somlói BORangolást, a Bükki kerékpáros teljesítménytúrát, valamint az „Ott járnak Sopron felett”, a „Bakancsok a Duna irányába” és a „Kőről kőre a Balaton-felvidéken” elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×