eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Kettészakadhat a futótársadalom: most akkor futni vagy sem?

Az országos tisztifőorvos eddig állította, egyénileg bátran szabad immunerősítő célú futóedzéseket tartani, azonban egy futóblogon önmérsékletet kérnek a futóktól, mondván: rossz példát ad, ha ők nem maradnak otthon.

Noha Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány jelenlegi fázisában azt javasolja az amatőr futóknak, egyéni edzés keretében bátran menjenek ki a szabadba és mozgással erősítsék immunrendszerüket, "A hosszútávfutó naplója" blogon megjelent, a közösségi oldalakon igencsak terjedő írás felveti annak lehetőségét, hogy a járvány lassítása, kitakarítása céljából a futók gyakoroljanak önmérsékletet és maradjanak otthon, amíg a járvány vissza nem vonul Magyarországon.

A szerző eddig jórészt a Sashegyen végezte edzéseit, kerülve a kontaktust más emberekkel, gondolván, nem zavar vele senkit, de úgy érzi, "ez nem ilyen egyszerű".

Több dolgot is végiggondolt:

  • kontaktus: alap, hogy nem végez nyújtógyakorlatokat játszótéren, illetve hasonló helyeken, de
  • ha például a Margitszigeten köröz, a kifújt levegőt valamekkora részét mások beszívják, és hát ott szembejőve, illetve előzve sokan belélegzik a mások által kilélegzett levegőt
  • ha mindenkinek ajánlott kijárkálni elhagyatott helyekre, akkor nem lesznek az eddig elhagyatott helyeken új kontaktusok?
  • azzal, hogy a futók kimenek, nem sugallják-e azt, hogy nem csak munka és bevásárlás, kutyasétáltatás céljából szabad - kis időre - elmenni otthoról? Tehát példamutatás: ha az ember megy, mások is azt mondják, ők miért ne?
  • a Balaton partján, a Normafán és a Margitszigeten nem káros-e kis területen a rengeteg ember?

"Igen, én is mentem futni még a napokban, terveztünk túrázni és kirándulni, de erről inkább lemondok. Nem azért, mert félek, hanem azért, hogy ne legyek én a példa arra, hogy mások is kimenjenek" - olvasható a blogoldalon.

A futó szerint "minél többen nem megyünk ki - annak dacára, hogy a tisztifőorvos (...) szerint ki lehet menni -, annál többen gondolják azt, hogy nekik is inkább otthon kéne maradni. Minél többen gondolják ezt, annál inkább ciki lesz megszegni a szabályokat. És minél inkább ciki lesz szabályt szegni, annál hamarabb takaríthatjuk ki ezt a rohadt kis vírust az életünkből".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×