eur:
392.55
usd:
362.53
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Süllő (Sander lucioperca) a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában 2020. január 2-án. A süllő kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazáson.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Megágyaznak a haltömegnek a Balatonnál

Mesterséges ívóhelyekkel segítik az őshonos halak szaporodását.

Háromezer fészket helyeztünk ki eddig Balatonberény és Tihany térségében – mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője a sonline.hu érdeklődésére. A borókaágakból készített helyek májusig maradnak a tóban, addig a süllők, balinok és a keszegfélék ívóhelyéül szolgálnak

Bár a boróka is védett növény, ezért csak a legelőkről kötelezően gyérített ágakból készülhet a mesterséges fészek, ugyanakkor ennek a fészektípusnak már évszázados hagyománya van a Balatonon. A borókaágakat dróttal erősítik egy hosszú, lesúlyozott kötélre.

A fészeksorok végeit nagy sárga bóják jelölik. Ezekre a területekre tilos behajózni és a horgászatot sem engedik meg a hatóságok.

A társaságnál uniós támogatással már zajlik egy kísérleti projekt, ami azt vizsgálja, hogy milyen alternatív anyagokkal, milyen méretű, formájú műfészekkel lehet kiváltani a borókából készültet.

A kísérleti fészkeket is Fonyód, Balatonszemes, Balaton­udvari, Tihany, Siófok és Balatonvilágos partjai előtt helyezték ki, amelyeket szintén májusban szednek majd ki a tóból.

– Társaságunk idén is engedélyt kapott száz fészek kivételére süllőszaporítás céljából, de ezt a kvótát jellemzően nem szoktuk kimeríteni – jegyezte meg a horgászati ágazatvezető. A Balatonból kivett fészkeket kizárólag saját halastavaikba helyezik ki. A róluk lekerülő süllőket pedig ősszel egynyaras süllőként telepítik majd vissza a Balatonba.

A tóban nevelkedő süllők a gyenge planktonikus táplálék miatt nagyon lassan növekednek, őszre sokszor a 10 centimétert sem érik el, ezzel szemben a tógazdaságban nevelkedő társaik duplájára is nőhetnek ugyanennyi idő alatt.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×