eur:
394.83
usd:
366.94
bux:
71623.61
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Kozma László főz a 2017. évi közétkeztetési szakácsverseny regionális döntőjén a budaörsi Metro Vevőakadémián 2017. október 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Napi 6 ezer tonna étel landol a kukában a közétkeztetésben

Ezer sebből vérzik a közétkeztetés - vélekedett az InfoRádióban Zoltai Anna, a közétkeztetésben dolgozó szakácsok budapesti versenye kapcsán.

Versenyt rendeztek Budapesten a közétkeztetésben dolgozó szakácsoknak. A rendezvény egyik fővédnöke Zoltai Anna volt, aki korábban a menzákat ellenőrző osztályt vezette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, most pedig a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnökségi tagja, illetve az Élelmiszer Higiénikusok Társaságának alelnöke. Az InfoRádióban úgy vélekedett: a magyar menza fejlődik, de ha rossz, azt sem a pénzhiány okozza.

"Ezer sebből vérzik a közétkeztetés, és annak a társadalmi megítélése a nagyhangúak szerint nem jó, ennek ellenére elindult a változás, amelynek a mértékével persze korántsem lehetünk megelégedve" - vont mérleget Zoltai Anna, hozzátéve: különösen a minőségre kell fókuszálni.

A versenyt 2013 óta szervezik kétévente a Nébih oltalmával a közétkeztetésben dolgozó szakácsoknak. Azt szeretnék megmutatni, hogy minőségi alapanyagokból - aminek természetesen ára van - minőségi ételeket lehet készíteni. A verseny további előnye, hogy a tálalásra is hangsúlyt helyez. De mindehhez korszerű technológia és - még inkább - a szakácsok szakmai tudása kell. Közben Zoltai Anna rámutat: sok esetben financiális kérdés a menzai étel minősége, de sok pénzből is lehet rosszat főzni.

"Ha nincs meg a szakmai tudás 5-6-8 ezer adag étel elkészítéséhez, akkor az eredmény rossz lesz."
Pulai Józsefné (b) és Vinis Krisztiánné tálal a 2017. évi közétkeztetési szakácsverseny regionális döntőjén a budaörsi Metro Vevőakadémián 2017. október 8-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A munkaerőhiány, illetve a bérnyomás ezt az ágazatot is prés alatt tartja. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A versennyel párhuzamosan szakmai konferencia is zajlott, amelyen elhangzott,

a közétkeztetés gazdasági háttere nagyon sok sebből vérzik:

27 százalék áfa van rajta, a szülők többsége 4-500 forintot fizet, ha egyáltalán fizet, de az igénybe vevők többsége már szociális alapon ingyen kapja az ételt. Ez az ingyenesség viszont devalválja a közétkeztetést, nem nagy a társadalmi megbecsültsége. Ráadásul

a munkaerőhiány, illetve a bérnyomás ezt az ágazatot is prés alatt tartja.

A megoldás Zoltai Anna szerint például az lenne, ha lenne egy "drágább" menü, és a szülők nem "kivennék" a gyereküket a közétkeztetésből (ez manapság egyre fiatalabb korukban megtörténik), hanem választhatnának több, kontrollált körülmények között készülő étel közül. Ez ráadásul csökkentené annak az esélyét, hogy ennyi élelem landoljon a szemétben, most ugyanis

napi 6 ezer tonna ételhulladék keletkezik.

Mindezek mellett a finomabb, egészségesebb ételek felkínálásával igényesebb fogyasztók is kinevelődhetnének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×