eur:
392.92
usd:
363.45
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Több magyar településen is elmarad a szilveszteri tűzijáték

Tatán először tavaly maradt el az év végi ünnepi látványosság. Idén Miskolcon, Esztergomban és Szentendrén is bejelentették, elmarad az önkormányzati "durrogtatás".

Tata képviselő-testülete 2018 októberében szavazott arról, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védik meg az Öreg-tavon telelő vadludakat, a vízimadarakat ugyanis elriasztják a különböző erős hanghatások. A helyi rendeletnek köszönhetően hosszú évek után először fordulhatott elő, hogy az Öreg-tavon pihenő sokezres madársereg nagyobb része helyben maradhatott újév hajnalára is.

A tilalom idén is érvényes, erre a város önkormányzatának honlapja figyelmeztetett. A 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket november elejétől egészen február 28-ig tilos használni. Egyedül Agostyán esik ki a rendelet hatálya alól, hiszen ez a városrész olyan távolságra van az Öreg-tótól, amely a hanghatások tekintetében már nem jelent veszélyt az itt telelő vadludakra.

Vasárnap Miskolc októberben megválasztott polgármestere, Veres Pál a Facebook-oldalán bejelentette: idén nem tartanak önkormányzati tűzijátékot. Az indok az állatok védelme, a városvezető ugyanis ezzel szeretne hozzájárulni, hogy a háziállatok ne rettegésben töltsék a szilvesztert. Hozzátette: a petárdára költött pénznek van jobb helye is.

Szentendrén sem lesz tűzijáték, szintén az állatok kímélése miatt, és az Index egyik olvasójának beszámolója szerint Esztergomban is elmarad az év végi látványosság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×