eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Elakadt a meteorológusok lélegzete, amikor ránéztek az 1901 óta felvett adatokra

Soha nem volt még ilyen meleg ősz, mióta egzakt mérési adatok állnak rendelkezésre.

Az idei ősz volt a legmelegebb 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken. Elemzésük szerint az őszi középhőmérséklet ebben az évben 12,64 Celsius-fok volt, ami 0,05 fokkal haladja meg az eddigi legmelegebb, 1926-os ősz hőmérsékletét.

Mindhárom őszi hónap középhőmérséklete országosan magasabban alakult az 1981-2010-es időszak átlagánál. A szeptember 1 fokkal, az október csaknem 2 fokkal,

a november viszont 4 fokkal volt melegebb az átlagosnál.

Az idei november 1901 óta a 3. legmelegebbnek bizonyult, az idei október a 9. legmelegebb október volt.

Kitértek arra is, hogy az átlaghoz viszonyítva többfokos negatív eltérések csupán három időszakban - szeptember 20. körül, október első dekádjában, valamint október végén, november elején - fordultak elő. Október 8-án például megdőlt az országos napi minimumhőmérséklet rekordja.

Számottevő pozitív eltérések szeptember elején, október közepén és novemberben voltak. A szeptember még kánikulával kezdődött, az egész évszak legmelegebb napja szeptember elseje volt.

"Októberben egy szokatlanul meleg és hosszú vénasszonyok nyarát tapasztaltunk",

novemberben pedig 13 napon is előfordult 5 fok feletti pozitív eltérés - írták.

Csapadék tekintetében a 2019-es ősz országosan átlagosnak mondható, de csak a csapadékos november miatt. A szeptemberi csapadékmennyiség 19 százalékkal elmaradt az 1981-2010-es átlagtól, majd októberben is csak a szokásos mennyiség alig több mint fele, 54 százaléka hullott le, amivel az idei október a 28. legszárazabb lett 1901 óta. Novemberben viszont a szokásos csapadék több mint 1,5-szerese, 164 százaléka esett le, ez volt a 21. legcsapadékosabb november. Országos átlagban 33 csapadékos nap volt 2019 őszén, hattal több az 1981-2010-es átlagnál.

Hozzátették, hogy ha a december átlagos hőmérsékletű lesz, akkor - a rekordmeleg 2018 után - 2019 a harmadik legmelegebb év lesz 1901 óta. Átlagos decemberi csapadék esetén pedig átlag körüli lesz az év csapadékmennyisége is - olvasható az elemzésben.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×