eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Egy turista nézi a tájat a Jakab hegy egyik különös formájú sziklájáról. A Babás-szerkövek néven ismert sziklacsoport a Mecsek hegység déli lejtőjének látványossága.  MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Egy turista nézi a tájat a Jakab hegy egyik különös formájú sziklájáról. A Babás-szerkövek néven ismert sziklacsoport a Mecsek hegység déli lejtőjének látványossága. (MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc)

Összecsapott két násznép és kővé vált - hétvégi túraajánló

A hétvégén még kitart a jó idő, ezért érdemes betervezni egy kirándulást. Az InfoRádió néhány tippje azoknak, akik mennének, de még nem tudják, hová; rózsaszínű sziklafal, kővé dermedt násznép és őskohó.

Zalakarostól 22 kilométerre található egy 400 fős falucska, Nagybakónak. A legenda szerint egy Bakó nevű molnárról kapta a nevét, aki vendégül látta Könyves Kálmánt, amikor a király hintójának kereke éppen a háza előtt tört el, és az uralkodó neki, "nagy Bakónak" ajándékozta a területet. Innen a Kőszikla Szurdokhoz és az Eszperantó-forrásokhoz kirándulhatunk el. A túrát a Csibit-tónál lehet befejezni, vannak benne teknősök, de nem szabad őket háborgatni.

Pécstől nyugatra a Mecsek-alján a Jakab-hegy lábánál fekszik Kővágószőlős. Onnan indulva tegyünk egy sétát a cserkúti dombokon, menjünk fel a Babás szerkövekhez és a Zsongor-kőhöz. Itt meg csodálhatjuk a Sas-fészek nevű elhagyott kőbánya rózsaszínű falait. A Jakab-hegyen vaskori halomsírok vannak. Felkereshetjük a pálosok XIII. századi kolostorának romjait, a faluba visszaérve pedig egy IV. században épült római villa és sírkamra vár. A Babás szerkövek egyébként a hagyomány szerint két násznép tagjai, akik olyan dölyfösek voltak, hogy egyik sem tért ki a másik útjából, ezért kővé változtak. Egy másik legenda szerint egy általuk elzavart koldus a következő átkot szórta rájuk: "Váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni!"

Pécs, 2011. április 9.
Különös formájú sziklacsoport, a Babás-szerkövek vonulata magasodik a fák koronája fölé a Mecsek hegység déli lejtőjén. 
MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Különös formájú sziklacsoport, a Babás-szerkövek vonulata magasodik a fák koronája fölé a Mecsek hegység déli lejtőjén. (MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc)

A mindig szép Lillafüredről két forráshoz, a Lencséshez és a Hárs-kúthoz gyalogolhatunk el. A számtalan látnivaló közül a Massa Múzeumot, az Ómassai őskohót és a szabadtéri kohászatigép-kiállítást érdemes most megemlíteni.

A Mátrában Mátrafüred és Sástó között lehet körtúrát tenni. A Börzsönyben Nagymarosról a Remete-baranghoz és a Juliánus kilátóhoz lehet felkapaszkodni. A Pilisben a Holdvilágárok várja, hogy leküzdjék, a Balaton-felvidéken a szentbékkállai Hegyestű kihagyhatatlan, a Bakonyban pedig Bakonyszentlászló környékén az Ördög-rét lehet jó választás.

Az időjárásban most lehet bízni!

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén, gyaloglóknak, futóknak és kerékpározóknak egyaránt.

  • Őrvidék-100, Tolna-50, Pelikán-50, Papucshegy-30, Pusztamarót-17, Decathlon-PITE, Somlói Borangolás, Kakukk-hegy Dettó, Nagyerdei Terepmaraton, Cinege, Sokorói Kilátók, Nagykovácsi Kilátások, Eszperantó Zamenhof, Attila-védvonal, Teleki Samu-emlektúra, Bakancsok a Duna Irányába, Ősz a Budai-hegységben, Pont Ott a Börzsönyben. Részletek ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×