eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay

Akit baleset ér a buszon, rosszul teszi, ha legyint

Tömegközlekedési járművön történt baleset esetén érdemes mentőt hívni, és minden esetben jegyzőkönyvet felvetetni, hiszen csak így lehet kártérítést kérni - figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Több utas is azért esik el a kártalanítástól, mert nem tud bizonyítani.

Ha bármilyen tömegközlekedési járművön, buszon, villamoson, metrón, vonaton balesetet szenvedünk ütközés, vészfékezés vagy bármi egyéb miatt, nem szabad annyival elintézni a dolgot, hogy "nem fáj semmim, semmi gond, hazamegyek" - figyelmeztetett az InfoRádióban Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője. Kiemelte: mindenképpen mentőt kell hívni és baleseti jegyzőkönyvet felvetetni.

"Jegyzőkönyvért a járművezetőhöz kell fordulni; utóbb nem fogjuk tudni bizonyítani, hogy ott, akkor, az adott járművön történt velünk a baleset,

pár nap vagy hónap múlva már nem lehet rekonstruálni a történteket, és mi kerülünk olyan helyzetbe, hogy már nem tudjuk bizonyítani a kárunkat, és nem tudunk kártérítési igénnyel fellépni a szolgáltatóval szemben" - részletezte Kispál Edit.

Baleset esetén nem csak a személyi sérüléssel összefüggő károk számítanak, hanem a vagyontárgyak is, tehát egy poggyász vagy csomag sérülése, elvesztése ugyanúgy lehet felelőssége a szolgáltatónak, akár még az élő állattal kapcsolatos kár is.

Arra a kérdésre, hogy az utasbiztosítás a jeggyel vagy bérlettel érvényes-e, azt mondta, korábban minden egyes jegyhez, bérlethez járt biztosítás is, s sokan még mindig ebben a hitben vannak.

"Ma már nem mindegyik társaság biztosítja ezt a lehetőséget.

Érdemes erről is érdeklődni az adott szolgáltatónál; ez nem jelenti azt, hogy ne léphetnénk fel kártérítési igénnyel, csak azt, hogy a szolgáltatónak kell helytállnia, és nem egy biztosító áll helyt helyette" - tette egyértelművé a fogyasztóvédelmi szakértő.

Abban az esetben, ha a megállóban éri baleset az utast, az üzemeltetővel szemben kell, hogy fellépjen, de ezt ki kell deríteni, általában kerületi vagy városi önkormányzati hatáskör lehet az ilyen hely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×