eur:
394.89
usd:
367.9
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Klein Dávid hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 8-án. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.
Nyitókép: Mohai Balázs

Több tonna szemét gyűlt fel a világ tetején

Óriási mennyiségű szemetet hoztak le a nepáliak a Mount Everestről. A világ legmagasabb hegyén még mindig több tonna hulladék és sok holttest hever. A kínai hatóságok azt tervezik, hogy az eddiginél jóval kevesebb hegymászónak engedélyezik a csúcs meghódítását.

A világ legmagasabb szemétlerakójának nevezik egyes nepáli tudósítások a Mount Everestet, amelyről

április 14. óta 3 tonna hulladékot szállított el az ország turisztikai minisztériuma.

Az akció folytatódik, mert az 5643 méter magasan fekvő alaptábor és a hozzá kapcsolódó másik két bázis környékén még mindig 5 tonna szemét hever.

A gyűjtésben 1100-an vesznek részt.

Az összeszedett hulladékot Katmanduba és egy másik városba szállítják feldolgozásra.

A kínaiak is találtak maguknak egy kihívást, ők a hegyen található holttesteket akarják lehozni. Klein Dávid magyar mászó helyesli a vállalkozást, de kétségei vannak a kivitelezhetőségét illetően.

"Abban a magasságban a saját testemet is alig tudom mozgatni, nyilván nehéz valakit lehozni. Ráadásul felemelni nem nagyon lehet a holttestet, azt húzni-vonni kell. Lehozni egy holttestet néha kegyeletsértőbb lenne, mert több sérülést fog elszenvedni, mire leér az alaptáborba, mintha otthagynám, ahol van" - fogalmazott Klein Dávid az InfoRádióban.

Kína drasztikusan csökkentette a Mount Everest megmászárása kiadott engedélyek számát. A tavaszi szezonban a tavalyi 600 helyett idén már csak 300-at engednek fel a világ legmagasabb hegyére.

A mászók szabadságszerető emberek, minden korlátozó döntést felszisszenve fogadnak, de Kína döntése érthető, mivel az Everest túlzsúfolt.

"Nem tartom ördögtől való gondolatnak bizonyos korlátozások bevezetését, hiszen a legfontosabb szempont mégis csak a környezetvédelem és a helyi kultúra védelme" - mondta

Klein Dávid, aki bízik benne, hogy inkább az oxigénpalackkal mászó, kereskedelmi célú expedíciókat fogják elutasítani.

"A mászások négy százaléka történik palack nélkül, azt a pár embert piszkálni szerintem butaság lenne" - tette hozzá Klein Dávid.

Az Everestet tavaly 648-an mászták meg, az alaptáborig azonban minden évben sok ezren túráznak fel, és összefüggő szemétszőnyeget hagynak maguk után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×