eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Hihetetlen, mennyire ritkul a magyarok csontja

Folytatódik a "Tovább ne törj!" csontritkulásszűrést népszerűsítő program. Egy országos patikaláncban végzik el az ingyenes csonttömegmérést. Ez a népbetegség egyébként gyógyszeres kezeléssel megelőzhető - mondta az InfoRádiónak Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteorathrologiai Társaság elnöke.

A csontritkulás népbetegség, Magyarországon több mint 800 ezer embert érint, akik kétharmada nő. Döntően az idős emberek betegsége ez. Mint Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteorathrologiai Társaság elnöke az InfoRádióban elmondta, a hölgyeket 50-55 év körül, illetve azután érinti, a férfiaknál 10-15 évvel később jelennek meg a tünetek.

"Vannak figyelmeztető jelek. Talán

a legkönnyebben észrevehető jel az, ha valakinek idősebb korára elkezd csökkenni a testmagassága: 4 centiméternél nagyobb csökkenés már elegendő arra, hogy valaki jelentkezzen az orvosánál,

hogy megvizsgálják, van-e csontritkulása. Vannak már olyan gépek, amelyek megmondják, hány gramm csontja van az embernek, illetve hogy egy fogyás hátterében csontritkulás áll-e" - fejtette ki Takács István.

Mint hozzátette, hatékony gyógyszerekkel lehet küzdeni a csontritkulás ellen.

A tavalyi csontritkulás-ellenes világnapon indították útjára a "Tovább ne törj!" programot, aminek egyik célja az volt, hogy felmérjék a jelentkezők csonttörési kockázatát, de legalább ilyen fontos volt, hogy beszéljenek a kórképről, hogy minél többen foglalkozzanak a veszélyekkel. A szűrőprogramban 70 patikában erre képzett személyzet kérdőíveket töltetett ki az ott jelentkező személyekkel, így megtudták, mekkora a csönttörési kockázat az ő esetükben.

Több mint kétezren vettek részt a felmérésben, 1200 személynél pedig meg is állapították: fokozott a törés kockázata,

őket a szűrővizsgálat szakrendelésre irányította. A szűrőprogram idén júniusig folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×