eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hókásától nedves tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a szombathelyi Kámoni Arborétumban.
Nyitókép: MTI/Czika László

Ötvenmilliárd forintos virágszőnyeg Körmenden

Megszámolták, hány tőzike nyílik Dobogóerdőn.

Már csak napok kérdése, és szőnyeget kap a Dobogóerdő a most még csak pettyekben feltűnő tavaszi tőzikéből. Milliószámra nyílik a tavaszhírnök, de hiába van rengeteg, csak helyben csodálhatjuk, leszedni tilos - írja a vaol.hu. A hagymás növények azt használják ki, hogy ilyenkor kora tavasszal még nincs a fákon levél, a napsugarak elérik a földfelszínt és ilyenkor borulnak virágba, elsőként a növények közül.

Az Őrségi Nemzeti Park szakemberei megszámolták, hány tő nyílik a területen, méghozzá modern térinformatikai rendszerrel. Egy képzeletbeli hálót fektettek az erdőre, és ebből kiszámolták, hogy több mint tízmillió tőzike él a Dobogóerdő területén, azaz a szálanként ötezer forint természetvédelmi értékű növényből legalább 50 milliárd forintnyi van a területen.

Óvják is a virágokat, de sokan nehezen értik meg, hogy régen miért lehetett szedni tőzikét is, a hóvirágot is, most meg miért nem.

Tőzikében gazdag területet találni még Zala és Győr-Moson-Sopron megyében is.

Időjárástól függően két-három hét a tőzike virágzásának szezonja, ha hűvösebb idő van, akkor tovább tart, akkor akár egy hónapon keresztül is csodálható a virág.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×