eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Hány egészséges évre számíthatunk?

A magyarok átlagosan mindössze 66,8 egészségügyi szempontból többé-kevésbé zavartalan évre számíthatnak.

A szomszédos országok közül csak Romániában és Ukrajnában rosszabb a helyzet, ahol csupán 66,6, illetve 64 a születéskor várható egészséges évek száma – írja a Qubit. Komoly eltérés van a nemek között: Magyarországon a férfiak mindössze 64,1, a nők 69,5 egészségben eltöltött évre számíthatnak.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO most közzétett számításai szerint az egészségben eltöltött évek száma évről évre enyhén növekszik a világ szinte összes országában. Ugyanakkor

még mindig nagyon messze járunk nyugati szomszédunktól, Ausztriától, ahol a lakosság átlagosan 72,4 éves korukig jól tartja magát.

Világszinten a Közép-Afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet, ahol mindössze 44,9 többé-kevésbé zavartalan évet jósolnak az embereknek, a nemek közötti eltérés sem jelentős, a férfiak 43,9, a nők 45,9 egészséges évre számíthatnak. Nem sokkal jobb a helyzet Zimbabwéban vagy Zambiában sem: az előbbiben átlagosan 54,4, az utóbbian pedig 54,3 fizikailag fitt évet jósol a felmérés.

A listát Japán vezeti, ott 74,8 egészségben eltöltött évre számíthatnak az emberek. A második helyezett Svájc, ahol 73,5, illetve Franciaország, ahol 73,4 évet prognosztizál a WHO felmérése. Az USA lakói némi meglepetésre csak 68,5 egészséges évre számíthatnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×