eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Autók torlódnak az M5-ös autópályán a röszkei határátkelőhely kilépőoldala előtt, miután a Németországból és Hollandiából hazatérő, főként török vendégmunkások miatt mintegy négyórásra nőtt a várakozási idő. A rendőrség ideiglenesen elterelte a forgalmat Tompa felé.
Nyitókép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Így nem válik rémálommá az autós nyaralás

Magától értetődőnek tűnhetnek, mégis sok autós elmulasztja ezeknek az apróságoknak az ellenőrzését.

Ha hosszabb autós kirándulásra, nyaralásra indulunk a családdal, pláne külföldre, érdemes átnézni néhány dolgot a kocsin, mert nyugodtabbá, biztonságosabbá teheti az utat. A vezess.hu portál összeszedte a legfontosabbakat.

A jól működő fék alapvető az autónál, de ehhez a megfelelő fékolajmennyiség is szükséges. Az olajcsere esedékessége könnyen megállapítható, de a fékfolyadék állapotának ellenőrzéséhez már szakember kell. Érdemes – pláne ha hegyi terepre készülünk, vagy nagyon megpakolt autóval, esetleg utánfutóval indulunk útnak – megvizsgáltatni a fékek állapotát.

Látni és látszani

Ellenőrizzük indulás előtt a világítást, ne csak a fényszórók működésére koncentráljunk, hanem az izzókészletet is nézzük át. Nyaralás előtt az akkumulátor állapota felől is tájékozódjunk. A rövidebb autózások, például a strand és a szállás között, jobban megterhelik az akkumulátort, miután az áramfelvétel a maximumon van.

Legyen nálunk elég és megfelelő minőségű ablaktörlő folyadék. Ha a lapátok már nem tisztítják megfelelően a szélvédőket.

Hűtés, olajszint

Érdemes a nyaralás előtt megejteni az olajcserét és az sem árt, ha megfelelő olajból viszünk magunkkal egy egyliteres kiszerelést az útra.

A hűtőfolyadék ellenőrzése azért is fontos, mert a megpakolt kocsik nagyobb súlyt visznek, nagyobb terhelést kapnak. A zavaros elhasznált folyadék túlmelegedést okozhat, eltömítheti, akár tönkre is teheti a vízpumpát.

Klíma, pollenszűrő

A hőségben működtetjük a klímát, annak műszaki állapotát is ellenőrizzük, azt hogy a berendezésben elegendő mennyiségű hűtőközeg és klímaolaj keringjen.

Érdemes a pollenszűrőt is cserélni, hiszen azon rengeteg kosz, szennyeződés akad fenn. Ma már többféle kivitelben kaphatók ezek a szűrők: hagyományos, aktív szenes és antiallergén formában is.

Árnyékolás

Garázs és árnyákot adó tető híján jól jöhet egy autótakaró ponyva, ha valaki félti a napfénytől a fényezést. Nem kerülnek horribilis összegbe, érdemes beszerezni belőlük, ugyanakkor figyeljünk a rögzítésükre, mert ha a szélben mozognak, súrlódnak, ugyanúgy a fényezést koptatják, mint a napsütés.

A belső árnyékolásra is érdemes figyelni, pláne ha gyermeket viszünk magunkkal. Biztonságosabbá és kellemesebbé teszi az utazást a belső árnyékolás, a szélvédő-árnyékoló pedig a műszerfalat is óvja és fillérekért beszerezhető.

Személyautóban nem kötelező, de életet menthet

Egy lángoló kocsinál már nem tudunk mit kezdeni tűzoltó készülékkel, de a kezdődő tüzet még könnyen elfojthatjuk vele. Ha van hely a kocsiban, érdemes beszerezni egyet belőle.

Tetőboksz, kerékpártartó

Ha tetőbokszot vagy kerékpártartón biciklit viszünk, nagyon figyeljünk a helyes felszerelésre, rögzítésre és arra is, hogy ezek a nagyon hasznos berendezések bizony megváltoztatják az autó úttartását, viselkedését. Éppen ezért a legtöbbel a 130 km/órás tempó nem is megengedett.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×