eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels

Kiderült, mennyi növényvédő szer van a magyar gyümölcsökben

A magyar zöldségek és gyümölcsök biztonsággal fogyaszthatók, nem kell félniük a hazai vásárlóknak a növényvédő szerektől. Az unión kívüli országokból érkező termékekkel azonban nem árt óvatosnak lenni, a bizonytalan eredet miatt sokszor nem lehet tudni, hogy milyen vegyszerrel kezelték őket.

Biztonsággal fogyaszthatók a hazai termelésből származó zöldségek és gyümölcsök, a vásárlóknak nem kell növényvédőszer-maradványoktól tartaniuk – derült ki a Laboratórium.hu elemzéséből, amit a Magyar Idők idézett.

Suszter Gabriella, a növényvédő szereket is vizsgáló Wessling Hungary Kft. független laboratórium munkatársa elmondta a szakportálnak: a korábbi vizsgálatok eredményei mind arra mutattak rá, hogy a magyar piacon kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot,

a határérték feletti mennyiség pedig csak a vizsgált termékek közel egy százalékban volt mérhető.

Bár az Európai Unió más országaiból származó termékek általában biztonságosnak tekinthetők, egy franciaországi felmérés szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott valamilyen növényvédő szert. Pánikra azonban nincs ok, ugyanis

a gyümölcsminták mindössze 2,7 százalékánál és a zöldségek 3,5 százalékánál mértek határérték feletti értéket

a szakemberek, ami nem jelent komoly egészségügyi veszélyt.

Az EU-n kívülről érkező árukkal azonban nem árt vigyázni, hiszen a gyümölcsök esetében sokszor bizonytalan a származási hely, így nem lehet tudni, hogy milyen növényvédő szereket alkalmaztak a termelés során a gazdálkodók. Déligyümölcsöket ezért csak megbízható helyen érdemes vásárolni, egy aluljáróban kínált áru eredetét például általában nem egyszerű kideríteni.

Mivel a növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, egy alapos mosással eltávolítható róla.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×