eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Tutujgatja a kutyáját szilveszterkor? Felejtse el! Etológus tanácsai az év végére

Tutujgatja a kutyáját szilveszterkor? Felejtse el! Etológus tanácsai az év végére

A kutya nem tud emberül, ha akként bánunk vele krízishelyzetben, épp az ellenkező hatást váltjuk ki. Puszilgatással, putyulgatással csak megerősítjük benne a riadalmat, sőt azt hiszi, a gazdi is retteg – ez pedig számára a világ összeomlását jelenti.

A legtöbb kutyát a rettegés fogja el az év végén a petárdák, tűzijátékok durranásaitól, a dudák éles hangjától. Ezek túl vannak azon a határon, ami hanghatásként felkelti a kutya kíváncsiságát, megpróbálná megvizsgálni, mi történt – ehelyett azonnali menekülést vált ki - mondta a 24.hu-nak Pongrácz Péter etológus, az ELTE Etológia Tanszékének docense.

Sokaknak ismerős kép, ahogy az eb a feszültség aktuális szintjének függvényében izgatott, liheg, védett sarokba vagy a gazdi lábához húzódik, hátravetett fülekkel reszket, behúzott farokkal fel-le szaladgál a kertben vagy a lakásban.

Az ember empatikus lény, akaratlanul is elkezdi nyugtatni, simogatni, hozzá bújik, duruzsol a fülébe, puszilgatja – és ez a legrosszabb, amit tehet - hívta fel a figyelmet a szakember.

Egyrészt megerősíti a viselkedést, a kutya úgy veszi, indokolt a rettegés, tehát jól reagál. Másrészt tökéletesen érzi az emberen, hogy valami nincs rendben, ezzel pedig még mélyebbre süllyed: ha a gazdi fél, itt a világ vége.

Az sem jó, ha ilyen helyzetben teljesen negligáljuk, magára hagyjuk, de putyulgatás helyett próbáljuk kizökkenteni.

Munkával, játékkal vonjuk el a figyelmét, éreztessük vele, hiába a kinti hangzavar, velünk minden rendben van – tanácsolja az etológus.

Ha az elterelés nem segít, akkor lehet bevetni a különböző hatásfokú nyugtatókat, természetesen állatorvossal történt egyeztetés után és csak olyan készítményt és úgy adagolva, amit és ahogy ő ajánlotta.

A legrosszabb, ha a kutya szó szerint pánikba esik, kitépi magát a gazda kezéből, sérülések árán is átküzdi magát a kerítésen. Ez már kóros állapot. Ilyenkor egyedi megoldásokkal kell kísérletezni, vagy pedig elzárni az állatot egy ketrecbe vagy olyan helyre, ahol nem tehet kárt se magában, se másban - mondta a 24.hu-nak az etológus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×