eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Tilos ezt tenni, még udvariasságból se vetemedjen rá

Sose tüsszentsen csukott szájjal! Súlyos következményekkel járhat.

A csukott szájjal tüsszentést sokan jóval udvariasabbnak tartják, mint a hangos hapcizással kísértet, de a szakorvosok szerint ezzel többet ártunk, mint használunk magunknak. Lehet, hogy az egészséges tüsszentést is tanulni kell?

A tüsszentés az egyik leggyakoribb jelenség az emberek és sok állat körében, melynek célja, hogy a különböző szennyeződéseket, zavaró, irritáló részecskéket eltávolítsa a légutakból, elsősorban az orrjáratból- írja a házipatika.com. A tüsszentés reflex, vagyis nem nagyon tudunk "készakarva" tüsszenteni, és a tüsszentést szinte lehetetlen visszatartani. A tüsszentést több dolog is kiválthatja, allergének, por, megfázás, de például éles fények is.

A tüsszentés célja, hogy "kitisztítsa" az orrjáratokat, de mivel azok nem elég nagyok ahhoz, hogy a távozó nagy mennyiségű levegőt kiengedjék, ehhez a szánkra is szükség van.

Sokan úgy gondolják, hogy az udvariasság miatt jobb bent tartani, ha már az ingert nem tudjuk elnyomni, tehát minél jobban vissza kell fogni a tüsszentést, be kell csukni a szájat, az orrot pedig be kell fogni. Ez azonban a szakemberek szerint kifejezetten káros lehet.

Egyrészt, így éppen azok a részecskék nem tudnak eltávozni a légutakból, amelyektől a szervezetünk annyira szeretne megszabadulni. Másrészt, a tüsszentés során nagyon nagy nyomás képződik a légutakban, a tüdőben, és ez a nyomás akár károsíthaja is a belső szerveket, ha nem tud a szájon keresztül kiegyenlítődni. Ennek pedig lehet kisebb fájdalom a következménye, de olyan mértékű sérülés is, amely még kórházi ellátást is igényel.

A csukott szájjal tüsszentés veszélyes is lehet

Fül-orr-gégészek összegyűjtötték, hogy mi minden sérülhet, ha csukott szájjal próbálunk tüsszenteni. Megrepedhet például a hangszálakat körülvevő porcos rész, az arccsont, sőt a bordák is. Megfájdulhat a mellkasunk, a hátunk, a gerincünk, megsérülhet a dobhártya, bevérezhet a szem, látászavarok léphetnek fel. Képződhet akár vérömleny is, például a nyakban, de más helyeken is. Az elnyomott tüsszentés egyes szakértők szerint alhasi fájdalomhoz, sőt még a sérvek kialakulásához is hozzájárulhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×