eur:
393.14
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Itt az új csodakaja: a cukorbetegség, a rák és az elhízás megelőzésében is segíthet?

A cukorbetegség, a rák egy típusa és az elhízás megelőzésében is segíthet egy új genetikailag módosított rizs, amelynek kedvező élettani hatásaiból a világnépesség több mint fele profitálhatna - állítják ausztrál kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban.

A Tasmania Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel növelni tudják a rizs rezisztens keményítő tartalmát, ezáltal a gabonaféle emészthetőbbé válik és fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség valamint az elhízás kialakulásának kockázatát.

"Az eljárást más gabonafélék, például a búza esetében is lehetne alkalmazni" - jegyezte meg Steven Smith, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy a magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek a különböző bélbetegségek, köztük a rák kialakulásának kockázatát is csökkentik.

A rizs a világnépesség több mint fele számára jelent fontos táplálékforrást. Smith szerint az ázsiai országokban egyre nő a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők, valamint az elhízottak aránya, ám az új "designer rizs" segíthet az egészségi problémák visszaszorításában.

Mint elmondta, a kizárólag glükózból felépülő keményítő gyors megemésztése "cukorbombaként" hat a szervezetre. Smith szerint a rezisztens keményítő nem csupán a cukorbomba-hatás jelentkezésének valószínűségét, hanem az étvágyat is csökkenti, és jó táptalajt biztosít az egészséges mikrobák számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×