eur:
394.87
usd:
364.79
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák

Fontos az antibiotikumok célzott használata

Nagyon fontos az antibiotikumok célzott, orvosi előírásoknak megfelelő használata, mert nem megfelelő alkalmazás esetén a kórokozók rezisztenciája alakulhat ki az antibiotikummal szemben - hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Oroszi Beatrix elmondta, elősegíti a rezisztencia kialakulását az is, hogy nemcsak az egészségügyben, hanem a mezőgazdaságban, az állattenyésztés során is használnak antibiotikumot gyógyításra, fertőzések megelőzésére, vagy akár a gyorsabb hizlalásra is. Ezek az antibiotikum maradványok később fellelhetők a vizekben és bekerülhetnek a szervezetbe az élelmiszereken, húson, tejen, tojáson keresztül is.

A rezisztencia túlzott, vagy nem megfelelő dózisú antibiotikum használat során is kialakulhat - mutatott rá. Az őszi-téli tipikus betegségeket, mint a nátha és az influenza, vírusok okozzák, az antibiotikum ezek ellen nem hat, így fölösleges bevenni.

Elmondta azt is, hogy az ellenálló baktériumok és a szuperbaktériumok egészséges szervezetet nem betegítenek meg általában, jobban fenyegetik a legyengült, krónikus betegségben szenvedőket.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×