eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

"Környezettudatos" tehenek

Nemcsak rekordszintű tejhozam, hanem "környezettudatos" magatartás is jellemzi az izraeli teheneket, ugyanis lényegesen kevesebb metánt juttatnak a légkörbe, mint más országbeli fajtársaik.

Az üvegházhatású gáz, a metán legfőbb forrása az állattenyésztés. Különösen sok metánt "termel" a szarvasmarha, amely a légköri kibocsátás 25 százalékáért felel. Épp emiatt a tehenek "metánparaméterei" sokkal fontosabbak, mint az átlagos tejhozam - olvasható a JNEws orosz nyelvű izraeli hírportálon.

Israel Flamenbaum, az izraeli mezőgazdasági minisztérium szakértője a hazai tehénállomány "környezettudatosságát" az állatok táplálkozásával magyarázza. Míg az új-zélandi tehenek például egész éven át legelnek, azaz főleg zöldtakarmányon élnek, Izraelben a szemes takarmány a fő táplálékuk.

Ezt az állatok szervezete könnyebben és gyorsabban emészti meg, s ily módon kevesebb metán képződik. Ennek köszönhetően az izraeli tehenek metánkibocsátása 25 százalékkal alacsonyabb, mint európai "kolléganőik" esetében, új-zélandi fajtársaiknál pedig két és félszer kevesebb üvegházhatású gázzal terhelik a légkört.

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×