Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője a rendelet szükségességét indokolva kijelentette: hiába mondják egy embernek, hogy egyen kevesebb zsírt vagy szénhidrátot, ha az élelmiszeren nem találja meg a döntéshez nélkülözhetetlen információkat.
Dömölki Lívia az InfoRádióban hozzátette: egy 2005-ös európai felmérés szerint az emberek többsége szeretné látni az élelmiszereken a tápérték-jelölést.
Szerintem fel kell tüntetni például, hogy 100 gramm élelmiszerben mennyi a zsír, mert akkor össze tudom hasonlítani a termékeket - jegyezte meg a szakember.
Az élelmiszer-szakértő közölte: éles vita zajlik a betűméretről, a civil fogyasztóvédők azt szeretnék, hogy minimum 3 milliméteresek legyenek a betűk, és a kontraszt könnyítse meg az olvasást, például ne sárga szöveg legyen fehér alapon. Az előállítók szerint ugyanakkor legfeljebb 2 milliméteres betűkkel fér rá minden a csomagolásra.
Újdonság, hogy a rendelet vonatkozna a közétkeztetésben felszolgált és a kiszállított készételekre is, általánosságban pedig a származási hely eddiginél pontosabb megjelölésére kötelezné a gyártókat.
Dömölki Lívia azt reméli, hogy a kormányközi egyeztetések lezárulta után már idén megszületik a rendelet, amely ezután az Európai Parlament elé kerülhet. Utána még időt kell biztosítani a cégek felkészülésére is, mert különösen a kis- és közepes vállalkozók számára jelenthet problémát a tápanyagérték megállapítása.
Hanganyag: Herczeg Zsolt