eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Mitől is fejlődik az agy?

Az élet első heteiben hatalmas hatással lehet az újszülött agyának fejlődésére, ha speciális tápanyagokban gazdag táplálékot kap - állapították meg brit kutatók, akik tápanyagban gazdag tejformulával táplált koraszülöttek képességeit hasonlították össze azokéval, akik hagyományos tápszeren nevelkedtek az első heteikben.

Még a tinédzserkorban is érzékelhető előnyben vannak azok a gyermekek, akik a születésük utáni hetekben tápanyagban gazdag táplálékot kaptak. A kutatók két csoportba sorolták a gyermekeket, akiknek mindegyike koraszülött volt, de különbözőképpen táplálták őket.

A gyermekekkel 7-8 éves korukban IQ-teszteket végeztettek, és ezeken az anyatejes gyermekek sokkal jobban szerepeltek. A kutatók szerint azért, mert az agy struktúrájának kialakulásában döntő szerepe van az anya által nyújtott táplálékban lévő hasznos anyagoknak.

Azt már eddig is tudták az orvosok, hogy a tápanyagnak döntő szerepe van a gyermek viselkedésében, azt azonban eddig nem fedezték fel, hogy az agy fejlődése szempontjából is igen fontos a megfelelő táplálék.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mindez a rendes időben született gyermekekre is ugyanígy igaz-e.

Az újszülöttek fejlődéséhez nagy mennyiségű fehérjére, zsírra, kalciumra, foszforra, vasra, cinkre valamint egyéb tápanyagokra van szükség, amelyek az anyatejben megtalálhatók, igaz, egyes különleges tápszerben is fellelhetők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×