eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nemsokára a sorozatfüggők is megérzik a sztrájk hatását

Száz nap után hivatalosan is véget ért Hollywoodban az Amerikai Írók Céhének sztrájkja. A legismertebb sorozatok feltehetően másfél hónapon belül visszatérnek az amerikai képernyőkre. A sztrájk hatását a magyar nézők jövőre érzékelhetik.

A stúdiókkal szombaton kötött előzetes megállapodást kedden az Amerikai Írók Céhének tagsága is elfogadta, ezzel véget ért a forgatókönyvírók 14 héten át tartó munkabeszüntetése.

A tárgyalások során a céh képviselői elérték, hogy a stúdiók az utóbbi években jelentős bevételi forrásának számító internetes és mobiltartalmak után is kifizessék a forgatókönyvírók szerzői jutalékát, és az ismétlések után is nagyobb összeget kapjanak.

A kifizetett jutalék arányait és egyes műfajok, mint a valóságshow-k és az animációs sorozatok anyagi szempontból hátrányos besorolását ugyanakkor a céh vezetése is félsikerként értékeli.

Az Amerikai Filmírók Céhének november 5-én kezdődött, három hónapos sztrájkja 20 év óta a legnagyobb kárt okozta az amerikai film és televíziós iparnak. A leállás egyes becslések szerint több mint 1 milliárd dolláros bevételkiesést okozott az amerikai filmes szakmának, amiből csak a ki nem fizetett bérek 650 millió dollárt tesznek ki.

Mindezek mellett a sztrájk miatt elmaradt az Arany Glóbusz díjátadó ünnepsége és komoly veszély fenyegette az Oscar-díj átadást is, amit azonban most már biztosan megrendeznek február 24-én.

A BBC információi szerint a munkabeszüntetés 65 sorozatot érintett, de leálltak a jövő évre tervezett műsorok és több mozifilm előkészületei is. A sztrájk végeztével az első sorozatok egy-másfél hónap múlva térhetnek vissza az amerikai képernyőkre, és az idei évadban átlagosan 5-7 epizód legyártására még van lehetőség.

Elsőbbséget élveznek az olyan közkedvelt sorozatok, mint a Doktor House, a Született feleségek, a Grace klinika vagy a Helyszínelők, de valószínűleg minden sorozat csonka évadot zár; a tervezett 24 epizód helyett a tévécsatornák idén csak 17-18 részt mutathatnak be.

A magyar nézők leginkább a 2008-2009-es évadtól érzékelhetik a sztrájk hatásait, bár az egyik országos televízió már tavasszal bemutathatja a Hősök című sorozat idei csonka évadát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×