eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Vége az összeesküvés-elméleteknek: nem mérgezték meg Napóleont!

Napóleont nem brit fogva tartói mérgezték meg - a francia császár haláláról elterjedt legendát olasz kutatók cáfolták meg tudományos bizonyítékok alapján. A megoldás pofonegyszerű: a korabeli emberek szervezete százszor több arzént tartalmazott, mint a napjainkban élőké.

A száműzött Bonaparte Napóleon 1821-ben Szent Ilona szigetén hunyt el. A halottkém jelentésében az állt, hogy az 51 éves uralkodóval gyomorrák végzett.

De az arzénmérgezés legendája szinte nyomban lábra kapott, mondván az angolok mérgezték meg, hogy ne térhessen vissza a hatalomba. Az utóbbi évtizedek tudományos kutatásai alá is támasztották a gyilkosság verzióját, mert veszélyes mennyiségű arzént találtak a császár szervezetében.

Az olaszországi Paviai Egyetem tudósai a legenda nyomába eredtek, és ismét alaposan megvizsgáltak minden olasz és francia múzeumban kiállított császári hajszálat, amelyek Napóleon életének különböző szakaszaiból származtak. Kellett még egy atomreaktor, hogy a korszerű radioaktív módszerekkel pontosan meghatározhassák, mennyi arzén is volt a maradványokban. De ennél is tovább mentek: a császár kortársainak hajszálait is elemzés alá vették, és az összehasonlításkor megdöbbentő eredményre jutottak.

"Az eredmény? Szerintünk nem mérgezték meg, ugyanis Napóleon haja ugyan annyi arzént tartalmazott, mint a kortársaié" - fedte fel a döntő bizonyítékot a tudósok keddi közleménye, amelyet az egyetem honlapján publikáltak.

Az enyvek és festékek a bűnösök

A tanulmány a begyűjtött minták alapján megállapította, hogy az 1800-as évek elején élők szervezete százszor több arzént tartalmazott, mint a napjainkban élőké. Ezért elsősorban a korabeli enyvek és festékek okolhatók, amelyek súlyosan szennyezték a környezetet és magas arzéntartalmuk miatt mérgezték az embereket.

Volt egy olyan teória is, amely azt állította, hogy Napóleont a Szent Ilona-i szállását csinosító tapéta ragasztója mérgezte meg lassacskán, ám most ez a hipotézis is megdőlt, mivel a paviaiak utána jártak, hogy éppen életének ebben az utolsó szakaszában nem növekedett különösebben szervezete arzénszintje.

"Nyilvánvaló, hogy nem beszélhetünk többé mérgezésről, csupán az arzén folyamatos beépüléséről" - szögezték le határozottan a kutatók.

Napóleon először az olaszországi Elba szigetén raboskodott az elbukott orosz hadjárat után. Onnan azonban visszatért Franciaországba, és végül 1815-ben, a waterloo-i csatavesztés után száműzték a brit fennhatóság alatt álló Szent Ilona szigetére.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×