eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Akar Ön is 100 évig élni?

Olyan krónikus bajokkal is, mint a szívbetegség, vagy a cukorbetegség megérhetjük a századik születésnapunkat - állítják amerikai tudósok. A kutatók szerint a nők jobban alkalmazkodnak a magas kor támasztotta követelményekhez, ám a férfiak átlagosan jobb állapotban vannak.

Amerikai kutatók szerint egyáltalán nem olyan nehéz megérni századik születésnapunkat, még akkor sem, ha egyébként szív- vagy cukorbetegek vagyunk.

A tanulmányhoz a Bostoni Egyetem kutatói századik életévüket betöltött 500 nővel és 200 férfival folytattak telefonos interjúkat és értékelték egészségügyi állapotukat. Úgy találták, hogy az idősek kétharmada elkerülte a korral járó jellegzetes panaszokat.

A többieknél azonban még 85 éves koruk előtt jelentkezett náluk valamely krónikus, életkortól is függő betegség, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegség. Ennek ellenére többségük csaknem olyan jól volt, mint krónikus betegségektől mentes társaik.

A férfiak átlagosan jobban tartották magukat, mint a nők. Háromnegyedük egyedül fürdött és öltözködött, melyre a nők közül csak minden harmadik volt képes. A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy a férfiaknak egészen kivételes állapotban kell lenniük a 100 év eléréséhez.

A nők ellenben pszichikailag és szociálisan is jobban alkalmazkodnak a krónikus vagy korlátozó életmódot magával hozó betegségekhez - állítja Dellara Terry, az egyik szerző.

Rosa McGee, az egyik 104 éves hölgy, akit elkerültek a krónikus betegségek, az AP hírügynökség munkatársának chicagói otthonában elmondta, hogy nem szed gyógyszert, sohasem ivott és dohányzott. Egészen 2006-ig, amikor elesett, egyedül gondoskodott magáról.

A hölgy jó egészségi állapotát elsősorban Istenben való hitének tulajdonítja, de sok figyelmet és gondoskodást kap háziorvosától és a rendszeresen háziápolásra érkező nővértől is. Rosa McGee nem említette, de hosszú életét szüleitől örökölt génjeinek is köszönheti, hiszen anyai nagyszülei 100 illetve 107 évig éltek.

Egy másik nagy tanulmány a hetvenes éveikben lévő férfiakat vizsgálta és azt találta, hogy azok, akik elkerülték a dohányzást, elhízást, inaktivitást, magas vérnyomást és cukorbetegséget, sokkal nagyobb eséllyel várhatták akár a kilencvenes éveiket is. E csoport tagjainak 54 százalékos esélyük mutatkozott arra, hogy megérjék a kilencven éves kort.

Minden egyes kockázati tényezővel romlott ez az esély. Azoknak, akiknek mind az öt együtt volt, csupán négy százaléknyi esélyük maradt arra, hogy kilencvenes éveikbe lépjenek - állapította meg a Harvard Egyetem kutatócsoportja.

Ez utóbbi tanulmány 2357 férfit követett nyomon haláláig, mintegy 25 éven át. A férfiak negyven százaléka érte meg a kilencvenet. A túlélők 24 százalékánál az öt kockázati tényező egyike sem volt jelen.

Mindez arra utal, hogy a genetika és a szerencse mellett az életmód és a megfelelő orvosi kezelés is fontos a hosszú élet elérésében.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×