eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Czeizel Endre elárulja, mi a hosszú élet titka

Szombattól a brit királynő lesz a valaha élt legidősebb angol uralkodó. II. Erzsébet üknagyanyját, Viktóriát előzi meg, aki 1901. január 22-én hunyt el. Viktória ekkor 81 éves volt; ezt szárnyalhatja túl a királynő. De vajon királynőnek kell-e lenni ahhoz, hogy valaki ilyen szép kort éljen meg? Erre válaszolt az InfoRádióban Czeizel Endre genetikus.

Az életkort csak egyharmad részben határozzák meg az életkörülmények - véli a szakember, rámutatva arra: nem csak azok élhetnek meg szép kort, akik mindig a legjobb minőségű ételeket fogyasztják vagy akiknek az egészségi állapotát rendszeresen ellenőrzik, és a legkisebb betegségből is azonnal kigyógyítják őket.

Kétharmad részt a genetika a döntő. Ha valaki arra kíváncsi, vajon milyen életkorra számíthat, érdemes szemügyre vennie a saját családfáját.

Mint mondta, Francis Galton, az emberi örökléstan megteremtője szerint egy ember életkorának előrejelzéséhez átlagot kell vonni a szülők korából, és hozzá kell adni három évet.

Darwin unokatestvére, az 1800-as években élt kutató ugyanis úgy vélte: az egyes generációk ennyivel élik túl az elődjüket.

II. Erzsébet édesanyja 101 évig élt, így a királynő jó géneket örökölt, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy sorra dönti meg elődei rekordjait.

Bár a környezet és az életkörülmények a genetikához képest kisebb súlyúak, mégsem hagyhatók figyelmen kívül.

Czeizel Endre rámutatott: Budapesten például egy Rózsadombon született ember hét évvel hosszabb életre számíthat, mint egy józsefvárosi.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×