eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Nem bélcsavarodás, hanem halálos fertőzés végzett a kisfiúval

Nem bélcsavarodás, hanem egy ritka, halálos baktériumfertőzés végzett azzal a hároméves kisfiúval, akinek ügye nagy port kavart Ausztráliában.

Ryan Saunders pokoli kálvária után, szeptember 26-án halt meg, mindössze két hónappal harmadik születésnapja előtt.

A gyereket hasfájással vitték be szülei az emeraldi kórházba vitték be, ahol az orvosok azt mondták, feltehetően bélcsavarodása van. Pontos diagnózist azért nem tudtak adni, mert a város egyetlen ultrahangos készüléke magánkézben van, és akkor épp elérhetetlen volt.

A gyereket ezért helikopterrel átszállították Rockhamptonba. Ryant felvétele után megvizsgálták, majd a család kapott egy saját szobát. Az édesanya elmondása szerint ezután húsz órán át kellett várniuk arra az ultrahangos vizsgálatra, amelyért Emeraldból helikopter vitte a fiút a városba.

A nő azt mondta, hogy férjével hasztalan próbálták meg rávenni a kórház személyzetét, hogy végezzék el az ultrahangos vizsgálatot és morfiummal könnyítsenek a kisfiú szenvedésén.

Az anya állítása szerint az érkezésük éjszakáján egyetlen orvos sem kereste fel őket a szobában, annak ellenére, hogy a kisfiú sikoltozott a fájdalomtól. Orvost legközelebb a reggeli viziten láttak.

A gyermek számára az életet jelentő ultrahangos vizsgálatra húsz órát kellett várniuk, délután egy óráig nem találtak szabad gépet, és nem volt radiológus sem, aki megnézhette volna az eredményt.

A felvételt ezután egy magánkórházba küldték analízisre, ahol azt mondták, hogy a várakozás során a gyerek hasában felhalmozódó gáz miatt nem lehet pontos diagnózist felállítani.

A végleges diagnózis este fél tizenegykor Brisbane-ben született meg, ahová Ryant átvitték. A kisgyerek szíve éjszaka negyed egykor megállt.

Politikai kérdés lett

A kisfiú szenvedése politikai üggyé vált a parlamenti választásokra készülő Ausztráliában. Az akkori ellenzék arra használta fel a gyermek ügyét, hogy felhívja a figyelmet az ország egészségügyi problémáira.

Az eset nyilvánosságra kerülése után Vaughan Johnson - akkor még ellenzéki - tartományi képviselő azonnali vizsgálatot kezdeményezett a queenslandi kormányzatnál.

A vizsgálat, amely eredményeinek egy részét most hozták nyilvánosságra, megállapította, hogy a fiúnak nem bélcsavarodása, hanem egy ritka, halálos baktériumfertőzése volt.

A halottkém jelentése szerint Ryan TSS (baktérium okozta sokk) miatt halt meg. Jeannette Young, a tartomány tiszti főorvosa szerint ilyen fertőzése mindössze 32 öt évnél fiatalabb gyermeknek volt az elmúlt két évben.

Ez a baktérium veszélyesebb az agyhártya- és agyvelőgyulladást okozó meningococcusnál is - mondta.

Jeannette Young a vizsgálat eredményeit összegezve azt mondta, hogy a kisfiú megfelelő ellátást kapott a kórházban, az életét nem lehetett megmenteni.

A tiszti főorvos ugyanakkor elismerte, hogy az intézmény személyzete és a család közötti kommunikáció nem volt optimális.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×