eur:
397.26
usd:
356.98
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Újabb iráni fenyegetés borzolja a kedélyeket

Az Egyesült Államok és Izrael összefogott, hogy megbirkózzon egy újabb iráni fenyegetéssel: a pisztáciával.

Irán a világ legnagyobb pisztácia termelője, és a ropogós nassolnivaló már az izraeli boltokban is megjelent - török közvetítéssel. Ez azonban illegális, Izraelben ugyanis tilos minden iráni termék forgalmazása, és az amerikaiak sürgetik is az izraeli kormányt, hogy tegyen meg mindent a törvény betartása érdekében.

George W. Bush amerikai elnök egyik fő feladatának tartja, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy az ország nukleáris fegyverhez jusson. Izraellel együtt az Egyesült Államok is új ENSZ-szankciókkal akarja kikényszeríteni a teheráni nukleáris program leállítását, amelyről hiába állítja váltig a perzsa állam, hogy kizárólag békés célokat szolgál.

A pisztácia-vita azonban nem csak a törvények betartásáról, hanem a versenyről is szól az Egyesült Államok számára, a csonthéjas második legnagyobb termelője ugyanis Kalifornia.

Mark Keenum amerikai mezőgazdasági államtitkár figyelmeztette Izraelt: le kell állítania az iráni pisztácia-importot, s ezt izraeli partnerei nem is vitatják. A két ország szakértői most azon dolgoznak, hogyan lehetne új módszerekkel megállapítani a boltokban kapható pisztácia eredetét.

Az egyik megoldás lehet a magok kémiai vizsgálata, ezzel ugyanis megállapítható, milyen talajon termett. "Kalifornia büszke fiaként azt hiszem, az izraelieknek amerikai pisztáciát kell enniük, nem iránit" - foglalta össze a lényeget Stewart Tuttle, az Egyesült Államok izraeli nagykövete.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×