eur:
396.82
usd:
355.63
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Magyarországgal áll egy szinten az Egyesült Államok a gyermekhalandóságot illetően

Erőteljesen csökkent ugyan a gyermekhalandóság az Egyesült Államokban az elmúlt fél évszázad során, de jelentősek maradtak a különbségek az etnikai csoportok között, és sokkal rosszabb a helyzet, mint a többi iparilag fejlett államban.

A statisztikák szerint 2004-ben - az utolsó olyan évben, amelynek az adatait már feldolgozták - minden 1000 újszülöttből pontosan hét hal meg az első születésnapja előtt az Egyesült Államokban. 1960-ban ez a szám még 26 volt.

Nagyon jelentősek azonban a különbségek a gyermekhalandóságot illetően a különböző etnikai csoportok között. A fekete babák közül 2,5-szer annyian halnak meg egyéves koruk előtt, mint a fehérek közül.

Az Egyesült Államok ezen a téren az egyik legrosszabb mutatók könyvelheti el a fejlett ipari államok között. A Save the Children nevű szervezet tavalyi jelentése szerint az Egyesült Államok csak Lettországot előzi meg, és azonos szinten van Magyarországgal, Máltával, Lengyelországgal és Szlovákiával.

A jelentésből kiderül, hogy bár az Egyesült Államokban egy főre több neonatológus és újszülött intenzív ágy jut, mint Ausztráliában, Kanadában és Nagy-Britanniában, a gyermekhalandóság mégis magasabb, mint ezekben az országokban.

Nem meglepő módon a helyzet az amerikainál sokkal tragikusabb a szegény országokban, elsősorban Afrikában. Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ös jelentése szerint például Libériában ezer újszülöttből 144 hal meg egyéves kora előtt - hússzor több mint az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×