eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Meglepő következtetés: egészségesebbé tehet a magas sarok!

Fizikailag és mentálisan is kevésbé érzik magukat egészségesnek az alacsony emberek. Ezen azonban már azzal is segíthetnek, ha magas sarkú cipőt vesznek fel - állítják dán és brit kutatók.

A dán Torsten Christensen vezette kutatócsoport a brit egészségügyi minisztérium megbízásából 14416 embert kérdezett meg arról, mennyire érzik betegnek magukat.

Kiderült, hogy a legalacsonyabbak - ez a nőknél 152,4, a férfiaknál 162,6 centiméteres magasságot jelent - jelentősen betegebbnek érzik magukat a normális méretűekhez képest. Az egészségi állapot azonban összefüggésben van azzal, hogy mit éreznek ezzel kapcsolatban az emberek, vagyis ki lehet zárni azt a lehetőséget, hogy az alacsonyak csupán hipochonderek lennének. Nem jellemzőbb rájuk az aggodalmasság és a depresszió sem - hangsúlyozta a dán tudós.

Ráadásul minél alacsonyabb valaki, annál betegebbnek érzi magát - így a legkisebb magasságnövekedés is jelentősen javítja az egészség-érzetet. Egy 7,5 centiméter magas sarkú cipő már 6,1 százalékkal javítja az egészség-érzetet. Ez annyit jelent, mint ha egy túlsúlyos embernek sikerül leadni 15 kilót.

"Köztudomású, hogy az alacsony embereknek az élet sok területén - az oktatásban, a munkaerőpiacon és a szerelmi kapcsolatokban - is több nehézséggel kell megküzdeniük, mint a normális magasságúaknak. Azt azonban még nem értjük pontosan, mi az összefüggés a magasság és az egészség között" - magyarázta Christensen.

Alacsonyak és magasak

- A magasságnak már akkor is jelentős szerepe volt a hatalomért, az élelemért, a hajlékért és a társért folyó küzdelmekben, amikor őseink még bunkóval ütlegelték egymást - emlékeztetett Richard Wiseman professzor, aki 173 centi magas. A magasabbak ugyanis könnyebben tudtak megszerezni bizonyos élelmiszereket, és nagyobb eséllyel vették fel a küzdelmet az ellenséggel is - tette hozzá.

- Több korábbi kutatás is bebizonyította, hogy a magasságnak vannak előnyei. Az 1940-es években pszichológusok megállapították, hogy a magas termetű üzletemberek sokkal sikeresebbek alacsony vetélytársaiknál. Az amerikai elnökválasztások eredményét elemezve pedig más pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy 1948 óta általában a magasabb jelölt nyert.

- Az 1960-70-es években Thomas Gregor, az amerikai Vanderbilt Egyetem antropológusa több évet töltött a brazíliai esőerdőben a menihaku törzs tagjaival. Megfigyelte, hogy minél magasabb egy férfi, annál több barátnője van. "A törzs három legmagasabb tagjának annyi szerelmi kalandja volt, mint a hét legalacsonyabbnak együtt, holott valamennyien nagyjából azonos korúak voltak" - összegezte a tapasztalatait.

- Leslie Martel és Henry Biller amerikai pszichológusok 1987-ben publikálták Termet és stigma című könyvüket. Ez arról a kutatásról szólt, amelynek során egyetemi hallgatók soroltak be 17 kategóriába különböző magasságú férfiakat. A válaszolók - függetlenül attól, hogy nők voltak-e vagy férfiak, magasak vagy alacsonyak - úgy értékelték, hogy az alacsony férfiak kevésbé érettek, kevésbé férfiasak, kevésbé sikeresek, kevésbé tehetségesek, kevésbé magabiztosak, gátlásosabbak, félénkebbek és passzívabbak a magasabbaknál. Egy ugyanabban az évben készült felmérésből az is kiderült, hogy a "tipikus" férfi, aki 183 centi magas, háromezer dollárral keresett többet 165 centi magas kollégájánál.

- Az emberek olymértékben kötik össze a magasságot a sikerrel, hogy gyakran túl is becsülik a híres és gazdag emberek magasságát. Pedig Dustin Hoffman csak 165, Madonna pedig mindössze 162 centi magas.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×